Erőszakba torkollott a katalán népszavazás

Erőszakba torkollott Katalóniában vasárnap az önrendelkezési népszavazás, amelyet annak ellenére rendeztek meg, hogy a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette azt és megakadályozására a spanyol belügyminisztérium tízezer rendfenntartót vezényelt át az ország más részeiről.

A rohamrendőrök nem sokkal reggel kilenc óra előtt jelentek meg számos városban a szavazásra kijelölt oktatási intézményeknél, hogy eltávolítsák a voksolás megkezdésére várakozókat. Több helyszínen erőszakot alkalmazva léptek fel, mivel a felszólítás ellenére az emberek nem hagyták el a helyszínt, és voltak, akik ellenálltak, amikor el akarták vezetni őket.

Sabadellben például az egyik szavazóhelyiségnek kijelölt iskola bejárata előtt a földre ülve tiltakoztak a referendum támogatói, a rendőrség egyenként vezette el őket, volt, akit elcipeltek. Az épület bezárt üvegajtaját ezután kalapáccsal törték be, majd megkezdték az intézkedést odabent, miközben az emberek odakint az utcán tiltakoznak.

A komolyabb összecsapások Barcelona belvárosában történtek, miután a rendőrök pajzsaikkal igyekeztek kiszorítani az embereket egy iskola elől. A tömeg többször is nekifeszült a rendőri sorfalnak, majd feltartott kézzel skandálta: “az utca mindig a miénk marad”. A tiltakozó akció a környező utcákra is kiterjedt, a rohamrendőrök felé forgalomterelő korlátokat dobáltak, akik gumibotozással és gumilövedékkel válaszoltak.

Erőszakos események nemcsak Barcelonában zajlottak, hanem máshol például Tarragonában és Lleidában is. Számtalan felvétel jelent meg a közösségi oldalakon, amelyek szerint a spanyol csendőrök és rendőrök földön vagy lépcsőn ülő, békés tiltakozókat is bántalmaztak. A spanyol belügyminisztérium pedig arról tett közzé felvételt, hogy egy húsz főből álló csoport kővel dobálta a csendőröket Tarragonában.

A katalán kormány adatai szerint 337 ember sérült meg délutánig, nekik azt javasolták, hogy mindenképpen tegyenek feljelentést. A spanyol belügyminisztérium arról számolt be, hogy kilenc spanyol rendőr és két csendőr is megsérült az összecsapásokban.

A spanyol kormány arányosnak ítélte a hatóságok fellépését, és a történtekért a katalán kormányt tartja felelősnek.

Ennek a “bohózatnak” a folytatása nem vezet sehova – jelentette ki Soraya Sáenz de Santamaría spanyol miniszterelnök-helyettes Madridban, hangsúlyozva, nem történt népszavazás, sem ahhoz hasonló.

“Felelősnek tartjuk Mariano Rajoy spanyol miniszterelnököt és Juan Ignacio Zoido spanyol belügyminisztert a Katalóniában történtek miatt” – fogalmazott Jordi Turull katalán kormányszóvivő Barcelonában, aki szerint a spanyol rendőrök és csendőrök fellépése nem felel meg az arányosság elvének. A politikus közölte: a szavazásra kijelölt iskolák 96 százalékában lehet voksolni a nap folyamán.

A katalán kormány eredetileg 2315 helyszínen, 6249 szavazókörben ígérte a népszavazás megrendezését, míg a spanyol belügyminisztérium szombaton azt közölte, a legtöbb szavazóhelyiséget előre lezárták a hatóságok. Miután a spanyol hatóságok a hétvégén kiiktatták a szavazás számítógépes rendszerének szoftverét is, vasárnap reggel, egy órával a voksolás megkezdése előtt a katalán kormány bejelentette: bárki, aki szerepel a választójogi névjegyzékben, bármelyik nyitva lévő szavazóhelyiségben leadhatja szavazatát a nap folyamán. Elfogadják az otthon nyomtatott, hivatalos formátumú szavazólapokat és a boríték nélküli voksokat is. Tovább a teljes cikkre

A katalán elnök szeptember 6-án írta ki a függetlenségi népszavazást, amelyet már másnap felfüggesztette a spanyol alkotmánybíróság, így annak megtartása törvénytelen. A katalán kormány ennek ellenére folytatta az esemény előkészületeit, amelyre válaszul a spanyol hatóságok házkutatásokat tartottak, magas rangú katalán tisztségviselőket vettek őrizetbe, és lefoglalták a szavazásra nyomtatott több millió szórólapot, a borítékokat, szavazóurnákat.

Kapcsolódó cikkünk: Még mindig káosz van a vasárnapi katalán népszavazás körül

Katalónia Spanyolország egyik legfejlettebb térsége, a katalán gazdaság mérete meghaladja Portugáliáét. Felmérések szerint a 7,5 millió lakosának többsége nem akar független Katalóniában élni; csak 40 százalék támogatja az elszakadást, de a többség egyetért abban, hogy népszavazást tartsanak a kérdésről.

A autonóm régió nem először készül függetlenségi referendumra. A spanyol alkotmánybíróság felfüggesztő határozata ellenére 2014. november 9-én “alternatív népszavazás” címen rendezett népszavazást, hogy megtudja, mennyien támogatják a történelmi régió elszakadását Spanyolországtól.

Lényeges különbség, hogy a három évvel ezelőtti népszavazást megelőzően jóval kisebb volt a mozgósítás a függetlenségi pártok részéről, és nem volt hatósági beavatkozás sem a spanyol állam részéről. Akkor a választásra jogosultak 5,4 millió emberből több mint 2,3 millióan mentek el szavazni, közülük a függetlenséget és az elszakadást mintegy 1,8 millióan támogatták.

Forrás: MTI/Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

Fotó: Shanghai Daily

A kínaiaknak újra meg kell tanulniuk spórolni

Hosszú évekig a közgazdászok és a politikai döntéshozók üdvözölték a kínaiak hajlandóságát a megtakarítások felhalmozására. Sokak szerint többek között a háztartások alacsony adóssága az oka annak, hogy nem kell félni egy esetleges pénzügyi összeomlástól a világ második legnagyobb gazdaságában. Most azonban úgy tűnik, Kína egyik legnagyobb gazdasági ereje döntő gyengeséggé válik.

Read More »