A spanyol kormány próbálja ellehetetleníteni a katalán népszavazást

A spanyol kormány katalóniai megbízottja közölte, hogy kiiktatták a vasárnapra tervezett katalán függetlenségi referendum szavazó- és szavazatszámláló informatikai rendszerét, teljesen lehetetlenné téve a népszavazás megtartását.

Enric Millo, a madridi központi kormány legmagasabb rangú katalóniai tisztségviselője elmondta, hogy a spanyol csendőrség ügynökei bírói felhatalmazással átkutatták szombaton a katalán kormány kommunikációs központját, és működésképtelenné tették azt a szoftvert, amely a 2300 szavazóhelyiség távközlési kapcsolatát, az online szavazást, illetve a szavazatszámlálási adatok megosztását szolgálta volna.

A katalán kormányzat szóvivője arról számolt be, hogy négy rendőr érkezett a helyi vezetés barcelonai távközlési és informatikai központjába, és várhatóan két napig ott is maradnak. A rendőrség és a spanyol belügyminisztérium nem erősítette meg az akció hírét.

Akárcsak korábban, a madridi kormányzat ezúttal is az alkotmánybírósághoz fordult a katalán helyi vezetés által október 1-jére kitűzött népszavazás miatt, a bírói testület pedig kimondta, hogy a népszavazás sérti a Spanyol Királyság egységének megbonthatatlanságát rögzítő alaptörvényt, s ezért fel is függesztette a referendum megtartását.

A spanyol kormány megbízottja ennek kapcsán kizárta annak a lehetőségét, hogy vasárnap megtartsanak egy tényleges referendumot a katalán regionális kormány által biztosítani ígért garanciák mellett.

Az intézkedés előzménye, hogy a központi igazságügyi rendszer részét képező katalán legfelsőbb bíróság (TSJC) pénteken elrendelte: a rendőrség akadályozza meg az elektronikus szavazást. A bíróság egyúttal felszólította a Google-t, hogy blokkolja és törölje azt az alkalmazást, amelyet a katalán kormány készíttetett, hogy a felhasználók megkereshessék, hova lehet menniük voksolni vasárnap.

Kapcsolódó cikkünk: Nincs nemzetközi jogalapja a katalán önrendelkezési népszavazásnak

Enric Millo azt is bejelentette, hogy a szavazásra kijelölt 2315 katalóniai iskola közül 1300-at lezártak a rendőrök. A rendőrség a szavazóhelyiségnek kijelölt iskolákban tartózkodó szülőknek megtiltotta, hogy kampányüzeneteket helyezzenek ki, és felszólította őket, hogy vasárnap reggel 6 óráig hagyják el az épületeket. Sok helyen ugyanis a helyiek bejelentették: hétvégére az iskolákban maradnak, hogy a hatóságok ne tudják bezárni azokat, és meg lehessen tartani a népszavazást. Addig jógaórákat, filmvetítéseket tartanak, piknikeznek az épületben.

Szombaton délután még 163 iskola volt a szülők “kezén”. A katalóniai rendőrség azonban parancsba kapta, hogy vasárnap hajnalig ürítsenek ki minden elfoglalt épületet, és akadályozzák meg a népszavazás megtartását, de ha mód van rá, ne alkalmazzanak erőszakot.

A népszavazás szervezői ugyanakkor azt kérték a szavazásra jogosultaktól, hogy vasárnap reggel már 7 órára gyűljenek a szavazóhelyiségek elé – azaz két órával az előzőleg meghirdetett, reggeli 9 órai nyitás előtt -, hogy legyen idő megszervezni a voksolást, és hogy hosszú soraikkal láttassák a világgal: szavazni akarnak.

Szombaton délután ezrek vonultak Madrid egyik központi terére, hogy tiltakozzanak a katalán népszavazás ellen. A spanyol fővárosban eddig ez a legnépesebb demonstráció. Hasonló tüntetések zajlottak más spanyol városokban is szombaton, és a katalán fővárosban, Barcelonában is volt egy kisebb, néhány száz fős referendumellenes megmozdulás.

Alfonso Dastis spanyol külügyminiszter az AP hírügynökségnek szombaton adott interjúban a demokrácia megcsúfolásának nevezte a katalán kormány által meghirdetett függetlenségi referendum tervét.

Friss cikkünk a témában: A nemzeti lobogók eladásainak jót tesz a katalán referendum

Forrás: MTI/AP/Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek