Dél-Korea megkezdte a leszámolást a virtuális valutákkal

Dél-Korea pénzügyi szabályozója pénteken bejelentette, hogy betiltja az initial coin offering (ICO), azaz elsődleges bitcoinkibocsátás nevű műveletet, vagyis azt, amikor valaki bitcoin eladásával próbál pénzt gyűjteni a vállalkozásának vagy egy bizonyos projektjének.

A Pénzügyi Szolgáltatások Bizottsága szerint azért kell felszámolni ezeket a folyamatokat, mert a virtuális valuták kereskedelmét igenis szigorúan ellenőrizni kell, illetve folyamatosan nyomon kell követni.

„Az ICO-kon keresztül történő tőkeemelések globálisan nőttek, és meglátásunk szerint ezek a műveletek egyre népszerűbbek Dél-Koreában is” – nyilatkozta a szabályozó, miután a pénzügyminisztériummal, a Bank of Koreával és a Nemzeti Adóhivatallal tárgyalt.

A találkozó utáni közleményben rögzítették, hogy „pénzbírságot” fognak kiszabni minden olyan pénzügyi intézményre és egyéb félre, aki bármilyen formában részt vesz az ICO-k kibocsájtásában. A nyilatkozatban nem fejtették ki részletesebben a büntetőintézkedéseket.

A pénteki bejelentés nem jelenti azt, hogy a kormány hallgatólagosan elfogadta a virtuális pénznemek kereskedelmét a pénzügyi rendszer részeként, ezért továbbra is nyomon fogja követni a piacokat és figyelemmel kíséri, hogy szükség van-e további szabályozásokra.

Az ICO-k adománygyűjtő eszközként történő használatát főként azért tiltják be, mert a kormány úgy látja, hogy ezáltal potenciálisan megnőhet a pénzügyi csalások kockázata. Az Egyesült Államokban és Kínában is hasonló döntéseket hoztak, ezekben az országokban ugyanis a virtuális valuták növekvő kereskedési mennyisége aggodalomra ad okot.

A bitcoin kezd a pénzmosók és terroristák kedvenc új valutájává válni, így szinte minden állam szabályozni szeretné a világon. Például Észak-Korea is újabban bitcoinból szerzi a tőkét, egyrészt kínai bányászati medencékből, másrészt kibertámadások segítségével dél-koreai bitcoin tőzsdéket „rabol ki”. Tovább a teljes cikkre

Forrás: CNBC / Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek