Az EU a spanyol kormány mellé állt a katalán népszavazás ügyében

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke szerint az unió továbbra is a spanyol kormányt támogatja, mert jogi szempontból Madridnak van igaza. Az Európai Uniót Barcelona polgármestere kérte a közvetítésre.

Európai uniós tisztségviselők kizárták pénteken, hogy az unió közvetítsen Madrid és Barcelona között a függetlenségi népszavazás ügyében. A tallinni csúcstalálkozó alkalmából Észtországban tartózkodó Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke kijelentette, hogy ez a vita “Spanyolország problémája, amelyben nem sokat tudunk tenni. Ez a spanyol törvények betartásáról szól, amit a spanyoloknak kell megoldaniuk”.

Tajani azt mondta, hogy az unió továbbra is a spanyol kormány támogatja, mert “jogi szempontból Madridnak van igaza”. “Fontos, hogy hétfőtől politikai szintű tárgyalások legyenek” – tette hozzá.

Megszólalt Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke is, aki szerint az embereknek tiszteletben kell tartaniuk országuk alkotmányát, és a törvényes rendet.

“Szerveződésük esetén mindent annak megfelelően kell tenniük, amit az országuk alkotmánya előír”. “A törvényes rend azt jelenti, hogy ragaszkodni kell az alkotmányhoz, még ha nem is szereti valaki” – jelentette ki.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / AP

Felkapott hírek

Friss hírek