A világ nem tudja megállni, hogy dollárt kölcsönözzön

Úgy tűnik, a vállalatok és a kormányok világszerte nem tudják leállítani a dollárhiteleket. Ez pedig problémát jelenthet mind nekik, mind az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve számára.

Nem is olyan régen úgy tűnt, hogy a dollárkölcsönzés globális fellendülése lassan el kell hogy érje a határait. Azonban a közel nulla értékű kamatokon felbuzdulva a nem amerikai hitelfelvevők habzsolták a dollárbilliókat, a dollárban denominált adósság pedig eddig nem látott mértékben növekedett.

Amikor a FED elkezte kommunikálni, hogy célja a a kamatlábak emelése és ennek köszönhetően az amerikai dollár elkezdett erősödni, egy idő után a vállalatoknak egyre inkább nehézzé vált a dollár alapú kölcsönök visszafizetése – hiszen bár a kamat még mindig nulla közeli volt, a dollár erősödésével a leértékelődött helyi valutákból egyre több kellett a kölcsönök törlesztésére.

A folyamat azonban nem állt le, köszönhetően talán annak, hogy a Fed rendkívül óvatosan nyúlt a kamatokhoz, Donald Trump hatalomra kerülése után pár hónappal pedig a dollár is elkezdett veszíteni erejéből, idén nyáron már 1,20 feletti euró-dollár ráfolyamot is láthattunk.

A Nemzetközi Fizetések Bankja szerint a nem amerikai dollárhitelezés 2017 első negyedévében elérte a 10,7 trillió dollárt, ezáltal mintegy 6 százalékkal meghaladva az egy évvel korábbi értéket és 83 százalékkal a 2009-es hiteleket.

Az adósság egyharmadát a feltörekvő piacokon működő vállalatok és kormányok vették fel, ahol a keresetek és árfolyamok viszonylag magas volatilitása miatt a dollárkölcsönök különösen kockázatosak lehetnek.

Természetesen az biztos, hogy azoknak a hitelfelvevőknek nem lesz gondja a visszafizetéssel, akiknek sok dollárbevételük van, például olajexportból (gondoljunk csak Oroszországra vagy Szaúd-Arábiára). Azonban a világ egyre érzékenyebbé válik a Fed kamatemeléseire, ami nagyban megnehezíti az amerikai központi bank arra irányuló erőfeszítéseit, hogy fenntartsa az amerikai gazdasági növekedést.

A konklúzió tehát egy ördögi kör, amelyben a világ egyre inkább ki van téve a Fed döntéseinek, a Fed pedig egyre inkább ki van téve a világ viselkedésének.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve októberben kezdi el közel 4400 milliárd dollár értékű kötvényállományának leépítését. A bank monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) a várakozásoknak megfelelőn múlt hét szerdán befejeződött kétnapos ülésén döntött arról is, hogy nem változtat az irányadó kamatsáv június óta érvényes, 1,00-1,25 százalékos szintjén. Tovább a teljes cikkre

Forrás: Bloomberg / Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek