Friss hírek

Az USA inkább diplomáciai úton rendezné az észak-koreai konfliktust

Az Egyesült Államok továbbra is előnyben részesíti a tárgyalásos megoldást az észak-koreai válságban, és amíg csak lehet, igyekszik kiaknázni a diplomáciai eszközök nyújtotta lehetőségeket – szögezte le az Újdelhiben tartózkodó James Mattis amerikai védelmi miniszter kedden.

Mattis kollégájával, Nirmala Szitharaman indiai védelmi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy továbbra is fenn kívánják tartani az ENSZ-en keresztül Észak-Koreára gyakorolt nyomást.

“Láthattunk egyhangúlag elfogadott határozatokat az ENSZ Biztonsági Tanácsában, amelyek fokozták a nyomást, és ezzel egy időben fenntartjuk az elrettentés eszközeit is Észak-Korea legveszélyesebb fenyegetéseivel szemben” – hangsúlyozta Mattis, aki hétfő délután érkezett kétnapos látogatásra Indiába.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint Észak-Korea megerősítette keleti partjainak védelmét, és újabb harci repülőgépeket vezényelt át a térségbe, miután Washington szombaton B-1B típusú hadászati nehézbombázókat küldött az Észak-Koreától keletre fekvő vizek fölötti nemzetközi légtérbe. Phenjan ezt hadüzenetként értékelte, és azzal fenyegetőzött, hogy lelövi a területének közelébe kerülő amerikai katonai repülőgépeket. Hírszerzési források egyelőre nem erősítették meg a Yonhap értesüléseit.

Lu Kang kínai külügyi szóvivő keddi sajtótájékoztatóján figyelmeztetett, hogy egy esetleges újabb koreai háborúból senki sem kerülhet ki győztesen, és csak még rosszabb helyzetbe hozná a térséget.

“Reméljük, hogy az amerikai és az észak-koreai politikusok kellő belátással rendelkeznek ahhoz, hogy észrevegyék: katonai erővel sohasem lehet megoldani a Koreai-félsziget problémáit, és saját aggodalmaikra sem ez a megfelelő válasz. Ahogy azt is reméljük, hogy mindkét fél rájön majd: egymás hergelése csak növeli a konfliktus kockázatát, és csökkenti a politikai mozgásteret” – fogalmazott.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/AFP

Felkapott hírek

Friss hírek

Hamas_logo_934

A Hamász megsemmisítené Izraelt

A Gázai övezetet uraló Hamász az erre irányuló követelések ellenére továbbra sem hajlandó lefegyverezni magát és elismerni Izraelt, és a radikális iszlamista szervezet helyi vezetője szerint nincs ember, aki rábírja őket erre.

Read More »
obama_640

Obama újra a politikai színtéren

A volt elnök csütörtökön New Jerseyben és Virginiában szólal fel pártja kormányzó-jelöltjei mellett. Mindkét szövetségi államban ugyanis november 7-én lesznek a voksolások, s pillanatnyilag mindkét államban a Demokrata Párt jelöltjeinek előnyét jelzik a felmérések.

Read More »