Erdogan határzárral és harckocsikkal köszönti a kurd népszavazás résztvevőit

A török elnök gyorsan reagált a kurd függetlenségi népszavazásra: a határon már jelenleg is csak Törökországból Irakba lehet átlépni, az elkövetkező napokban pedig mindkét irányban lezárják a forgalmat és a török haderő sem céltalanul kezdett hadgyakorlatot múlt hétfőn.

Szankciókkal fenyegette meg Recep Tayyip Erdogan török államfő hétfőn Isztambulban az észak-iraki kurd autonóm régiót, ahol a nap folyamán függetlenségi népszavazást tartanak – írta a Habertürk tekintélyes török napilap internetes oldalán. Erdogan elmondta: a határon már jelenleg is csak Törökországból Irakba lehet átlépni, az elkövetkező napokban pedig mindkét irányban lezárják a forgalmat.

A török elnök annak lehetőségét is felvetette, hogy Ankara elzárja az Észak-Irakból kiinduló olajvezetéket, így gátolva meg a nyersanyag exportját. Erbíl naponta több százezer hordó olajat szállít Törökországba.

“Meglátjuk, kinek fogják tudni eladni” – fogalmazott Erdogan.

Az államfő egyúttal arra is figyelmeztette az autonóm régiót, hogy a török haderő nem céltalanul kezdett hadgyakorlatot múlt hétfőn az Észak-Irakkal határos délkelet-törökországi Sirnak tartomány Silopi körzetében.

A korábbi jó viszony ellenére kedden török harckocsik vonultak fel Irak északi határán – a török hadsereg közlése alapján hadgyakorlatról van szó, amely jövő keddig tart majd, vagyis a kurd referendumot követő napon ér véget.

A törökök tovább fenyegetőznek a kurd népszavazás miatt

“Egyik éjszaka egyszer csak beállíthatunk” – jelentette ki, arra emlékeztetve, hogy a török haderő tavaly augusztusban hadműveletet indított Észak-Szíriában, ahol azóta mintegy 2 ezer négyzetkilométert ellenőrzése alá vont. Hozzátette: a tervezett többi intézkedést a török vezetés még a hét során nyilvánosságra hozza.

Binali Yildirim török kormányfő Erdogan előtt nem sokkal az NTV hírtelevízió élő adásában leszögezte: azzal, hogy Erbíl ragaszkodott a népszavazáshoz, “a konfliktus talaját készítette elő”, és ennek az árát ártatlan civilek fizetik majd meg. A török miniszterelnök arra is rávilágított, hogy a török szankciók gazdasági, diplomáciai és katonai jellegűek lesznek. Nyomatékosította: Ankara az észak-iraki kurd régiót sújtó megszorító lépésekről közvetlenül egyeztet a bagdadi központi kormánnyal.

Törökország mellett maga Irak, továbbá Irán és Szíria is ellenzi a kurdok függetlenné válását. Ankara, Teherán és Damaszkusz egyaránt attól tart, hogy a lépés erősítené a területükön élő kurd kisebbség szeparatista törekvéseit.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Fotó: Shanghai Daily

A kínaiaknak újra meg kell tanulniuk spórolni

Hosszú évekig a közgazdászok és a politikai döntéshozók üdvözölték a kínaiak hajlandóságát a megtakarítások felhalmozására. Sokak szerint többek között a háztartások alacsony adóssága az oka annak, hogy nem kell félni egy esetleges pénzügyi összeomlástól a világ második legnagyobb gazdaságában. Most azonban úgy tűnik, Kína egyik legnagyobb gazdasági ereje döntő gyengeséggé válik.

Read More »