Az aggodalmak ellenére megkezdték az iraki kurdok függetlenségi népszavazását

Megkezdődött a népszavazás hétfőn a kurdok függetlenségéről Irakban, azon regionális és nemzetközi aggodalmak ellenére, hogy a Kurd Regionális Kormányzat által kezdeményezett referendum bizonytalanságot és erőszakot szül majd szerte a Közel-Keleten.

A szavazóhelyiségek helyi idő szerint reggel nyolc órakor nyitottak ki és 18 órakor zárnak be. Az eredményeket 72 órával később hozzák nyilvánosságra. A választásokat mintegy 400 külföldi megfigyelő felügyeli, és mintegy 600 újságíró tudósít róla, egynegyedük a külföldi tömegtájékoztatást képviseli.

A szavazólapon a következő a kérdés szerepel kurd, török, arab és asszír nyelven:

Szeretné-e, hogy Kurdisztán régió és körülötte a kurdok lakta térségek független állammá alakuljanak?”

Az észak-iraki autonóm Kurdisztán és kurdok lakta más térségek függetlenségéről a bagdadi vezetés szembenállása mellett és a nemzetközi nyomás ellenére kezdeményeztek népszavazást. Kurdisztán parlamentje egy hete hagyta véglegesen jóvá, hogy szeptember 25-én tartsanak referendumot a függetlenségről az autonóm Kurdisztánhoz tartozó Dahuk, Erbíl, Szulejmaníja és az utóbbiból 2014-ben kialakított Halabdzsa kormányzóságokban. Irakban 5,5 millió szavazót várnak az urnákhoz, de – már szombattól – szavazhattak a külföldön élő iraki kurdok is.

A török külügyminisztérium hétfőn azt közölte, hogy minden eszközt megragadva lépnek majd fel, ha a népszavazás olyan lépésekhez vezet, amelyek Törökország biztonságát is célba veszik. Törökország is jelentős méretű kurd területeknek ad otthont.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/TASZSZ

Felkapott hírek

Friss hírek