Merkel nyerte a választást, de komoly figyelmeztetés az AfD sikere

A szavazatok 33 százalékát szerezte meg a vasárnapi németországi választáson az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetség – ismertette hétfőn hajnalban az összes szavazat megszámlálása utáni eredményt a dpa német hírügynökség. Ezzel a hányaddal a CDU/CSU szerezte meg a legtöbb helyet a német parlamentben.

Második lett a Szociáldemokrata Párt (SPD), amely azonban 20,5 százalékos voksaránnyal történelmi mélypontra süllyedt. A harmadik helyen a bevándorlás ellenes Alternatíva Németországnak (AfD) végzett 12,6 százalékkal.

Újra bejutott a parlamentbe a Szabad Demokrata Párt (FDP) 10,7 százalékos eredménnyel. Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) a szavazatok 9,2 százalékát kapta, a Zöldeknek pedig 8,9 százalék jutott.

Merkel: a CDU/CSU elérte stratégiai célját

Elérte stratégiai célját a CDU/CSU jobbközép pártszövetség a vasárnapi németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson – mondta Angela Merkel kancellár, a pártszövetség vezetője.

Hangsúlyozta, hogy a pártszövetségben ugyan mindenki jobb eredményre számított, de egy igen nehéz kormányzati ciklus után mégis a CDU/CSU szerezte messze a legtöbb szavazatot, megkapta a felhatalmazást a választóktól a kormányalakításra, és nélküle nem lehet kormányt alakítani.

Kiemelte: 12 év kormányzás után “minden, csak nem magától értetődő”, hogy egy párt a legerősebb erő marad. Hangsúlyozta, hogy alaposan elemzik majd a választási eredményt, és mindent megtesznek majd azért, hogy visszanyerjék a pártszövetségtől jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) párthoz átállt választókat. Ezt az AfD-szavazók aggodalmainak, félelmeinek komolyan vételével, és mindenekelőtt “jó kormányzati munkával” akarják elérni – mondta.

Az AfD az első párt, amely a CDU/CSU-tól jobbra elhelyezkedve tartósan országos tényezővé vált a német belpolitikában.

Schulz elismerte az SPD vereségét

Elismerte vereségét a vasárnapi németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson Martin Schulz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) vezetője, egyúttal határozottan kizárta egy újabb nagykoalíció lehetőségét.

“Nehéz és keserű nap a mai a német szociáldemokrácia számára. A párt sok hagyományos támogatóját képtelen volt megtartani” – mondta az SPD kancellárjelöltje még az exit poll eredmények közzététele után. Hozzátette: “teljesen egyértelmű, hogy a választók az ellenzéki politizálásra adtak a pártnak felhatalmazást”.

Schulz elmondta: a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) támogatottságának emelkedése “különösen lehangoló”. Az AfD sikere fordulópontot jelez, és azt mutatja, hogy a menekültválság továbbra is megosztja az országot.

Ami egyesek számára nagyszerű, emberséges cselekedet, az másoknak fenyegetést jelent. Nem sikerült meggyőznünk az embereket arról, hogy Németország elég erős ahhoz, hogy senkit ne hagyjon sorsára”

– fogalmazott Schulz.

Martin Schulz a vereség ellenére továbbra is az SPD vezetője marad. A pártelnök bejelentette: decemberben ismét jelöltként indul az elnökségért.

A Zöldek és az FDP is nyitott a koalíciós tárgyalásokra

A német Szabad Demokrata Párt (FDP) és a Zöldek vezetője is nyitottnak mutatkozott a német szövetségi parlamenti (Bundestag-) választások után vasárnap este arra, hogy az eddigi kereszténydemokrata-szociáldemokrata nagykoalíciót felváltó új kormánykoalíció létrehozásáról tárgyaljanak a választásokon győztes kereszténydemokratákkal.

Az eddig ellenzéki Zöldek egyik csúcsjelöltje szerint pártja “nem lesz egyszerű partner” egy esetleges, a pártok színei alapján Jamaica-koalíciónak nevezett új koalíció kormányalakítási tárgyalásain, és “nehéz megbeszélésekre” számítanak. Katrin Göring-Eckardt elmondta: a Zöldek minden párttal hajlandók tárgyalni az Alternatíva Németországnak (AfD) kivételével.

A CDU/CSU-nak mindenféleképpen szüksége lesz egy (vagy kettő) koalíciós partnerre, és jelenleg egyik alternatíva sem tűnik könnyű menetnek. Sok elemző szerint akár száz napot is igénybe vehet, míg feláll az új kormány. Tovább a teljes cikkre

Christian Lindner, a négyéves szünet után a Bundestagba ismét visszatérő piacpárti, jobboldali Szabad Demokrata Párt vezetője jelezte: pártja nyitott a koalíciós tárgyalásokra az Angela Merkel vezette konzervatívokkal, de úgy vélik, “kurzusváltásra van szükség”. Lindner óriási sikernek nevezte, hogy a liberálisok visszatérhetnek a törvényhozásba.

Miután a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) az exit poll közzététele után azonnal kizárta egy újabb nagykoalíció lehetőségét a CDU/CSU pártszövetséggel, a pártok színei alapján Jamaica-koalíciónak nevezett CDU/CSU-FDP-Zöldek alkotta kormány létrehozására van esély.

Az AfD nem tétlenkedik, máris “támadásba lendül”

Az Alternatíva Németországnak (AfD) a szövetségi parlament (Bundestag) pártjaként vizsgálóbizottság felállítását kezdeményei Angela Merkel kancellár menekültpolitikája miatt – jelentette be a vasárnapi Bundestag-választás után az újonc párt egyik vezetője.

Alice Weidel, az AfD kampányát vezető egyik úgynevezett csúcsjelölt a ZDF országos köztelevíziónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a Bundestag feladata a kormány ellenőrzése. Ezért az AfD vizsgálóbizottságot kezdeményez, amely “nagyon világosan foglalkozik majd ennek a nőnek (Angela Merkelnek) a jogsértéseivel” – mondta a politikus.

Vegyesen fogadták az Afd sikerét

Cseh politikusok – köztük Bohuslav Sobotka szociáldemokrata kormányfő – pozitívan fogadták, hogy Angela Merkel vezette CDU/CSU nyerte a választást. Többen azonban figyelmeztetésnek tartják, hogy a hagyományos pártok sokat veszítettek támogatásukból, és előretört az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali párt. Andrej Babis, az ANO mozgalom elnöke szerint az AfD a német választások igazi győztese.

Bohuslav Sobotka szerint Angela Merkel egyértelmű győzelmet aratott. “Bízom abban, hogy rövid idő alatt stabil kormányt alakít. Ez Európa és a cseh-német kapcsolatok számára is igen fontos” – írta a cseh kormányfő a Twitteren. “Amennyiben ma valaki örül az AfD térnyerésének, nem lát az orra hegyéig. Ma bevándorlók ellen szítanak indulatokat, holnap lehet, hogy a csehek és a lengyelek lesznek a célpont” – jegyezte meg a Sobotka.

“A választás igazi győztese az AfD, amely a menekültek és a biztonság témája kapcsán nagyon megerősödött” – véli Andrej Babis, az ANO elnöke sajtónyilatkozatában. Rámutatott: a konzervatívok meggyengültek, és a szociáldemokraták eddigi legrosszabb eredményüket érték el. “Az SPD politikája nem csak a pártot, de Európát is elpusztítja” – írta Babis, akinek mozgalma az októberi csehországi parlamenti választás nagy esélyese.

Václav Klaus, volt cseh jobboldali államfő “nagyszerűnek” minősítette az AfD választási eredményét, amelynek kampányában személyesen is részt vett. A volt elnök örömét fejezte ki, hogy a német konzervatívok és szociáldemokraták pozíciója a választási eredmény alapján meggyengült.

“Kiderült, hogy nem minden német hagyta magát megtéveszteni az AfD ellen folytatott gyűlöletkampánnyal. Jó lenne, ha ez a cseheket is arra ösztönözné, hogy az eszükre hallgassanak és ne hagyják magukat befolyásolni sajtókampánytól” – írta nyilatkozatában Václav Klaus anélkül, hogy megnevezett volna egyetlen pártot, amelynek támogatását javasolná a cseh választóknak.

A francia és a holland radikális jobboldal vezetői gratuláltak vasárnap este az Alternatíva Németországnak (AfD) sikeréhez a német szövetségi parlamenti választásokon.

Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front elnöke a Twitteren azt írta: “Gratulálunk az AfD-ben politizáló szövetségeseinknek a történelmi eredményhez! Ez újabb jele az emberek ébredésének”.

Geert Wilders, a nacionalista, bevándorlás-ellenes holland Szabadságpárt (PVV) elnöke szintén a Twitteren gratulált az AfD-nek. “A PVV második Hollandiában, a Nemzeti Front második Franciaországban, a (radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt) FPÖ második Ausztriában, az AfD harmadik Németországban. Az üzenet világos: nem vagyunk iszlám nemzetek” – írta Wilders.

Alig meglepőnek nevezte Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter, az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője a németországi vasárnapi parlamenti (Bundestag-) választások eredményét.

“Kevésbé meglepő számomra az eredmény. Németországban sok az elégedetlen a kormány menekültügyi politikájával” – olvasható Kurz közleményében. Szerinte erre vezethető vissza a német parlamentbe bevonuló jobboldali AfD megerősödése. “A migrációs válságot több európai politikus és  párt is nem vette elég komolyan” – tette hozzá.

Christian Kern kancellár, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) vezetője Facebook-üzenetben gratulált Angela Merkel német kancellárnak, a CDU/CSU jobbközép pártszövetség választási győzelméhez. “Gratuláció Angela Merkelnek Németországban aratott választási győzelméhez!” – írta Kern.

Az osztrák kormányfő a CDU/CSU, valamint a német szociáldemokraták (SPD) 2013-hoz képest történt meggyengülésével, illetve az AfD megerősödésével kapcsolatban úgy vélekedett: e pártok választási eredményei világosan azt üzenik, hogy a problémákat nem szabad semmibe venni, és statisztikák vagy üres szólamok mögé bújni. “Határozott megoldásokat kell felajánlani az embereknek, és azt a politikát hitelesen képviselni. Éppen ezt teszem 16 hónapja, vagyis mióta elfoglaltam kancellári tisztségemet. Megértettük az aggodalmakat, és következetesen a változás útját járjuk” – hangoztatta.

Christophe Castaner francia kormányszóvivő szerint Angela Merkel kancellárnak “keserű győzelmet” hoztak a német szövetségi parlamenti választások, amelyeken előretört “a nagyon erőszakos, nagyon radikális szélsőjobboldal”.

“Először is üdvözölni kell Angela Merkel győzelmét. Ez a negyedik, és amikor Franciaországban azt látjuk, hogy egy kormányfő negyedik alkalommal győz, akkor eléggé csodáljuk” – fogalmazott a kormányszóvivő hétfőn a BFM hírtelevízióban. “Aztán viszont, igen, jól látjuk, hogy ez a győzelem keserű. Keserű, mert együtt járt a nagyon erőszakos, nagyon kemény, nagyon radikális szélsőjobb előretörésével, és Németországban még inkább, mint máshol” – tette hozzá.

Christophe Castaner kormányszóvivő szerint “a francia-német viszonyban lényeges, hogy van egy motor, amely lehetővé teszi a változásokat az európai színtéren”. Jelezte, hogy Emmanuel Macron kedden a párizsi Sorbonne egyetemen mutatja be részletesen az Európai Unió reformjára javasolt útitervét, amelyen “együtt dolgozott Angela Merkellel”.

“Az ötlet egyszerű: azt kell megérteni, hogy ha harcolni akarunk a nacionalizmusok és a populizmusok ellen a belpolitikában, erős és hatalmas Európára van szükség, amely védelmez és amely felszabadít. Ma nem ez a helyzet, ezért újra ki kell találni Európát” – mondta a kormányszóvivő.

Emmanuel Macron francia államfő vasárnap este a Twitteren gratulált a német kancellár győzelméhez, és biztosította arról, hogy Franciaország “eltökélten” folytatja az együttműködést Németországgal Európáért, az AfD eredményére azonban nem tért ki.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa/AP/Reuters/AFP/APA/Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

A honlap további használatához kérjük fogadja el a sütik használatát. További információt adatvédelmi tájékoztatónkban és a sütik kezelésére vonatkozó tájékoztatónkban talál.

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás