Apró lépésekkel, de megkezdi mérlegcsökkentését a Fed

Októberben kezdi el közel 4400 milliárd dollár értékű kötvényállományának leépítését az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, amelynek monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) a várakozásoknak megfelelőn döntött arról is szerdán bejeződött kétnapos ülésén, hogy nem változtat az irányadó kamatsáv június óta érvényes, 1,00-1,25 százalékos szintjén. 

A FED jelzése szerint októbertől havi 10 milliárd dolláros lépésekkel kezdik el csökkenteni a mérleget, ami megfelel az elemzők várakozásainak. A nyíltpiaci bizottság tagjainak előrejelzései szerint idén decemberben még egy kamatemelésre lehet számítani, jövőre pedig három alkalommal emelik a kamatot. Az irányadó kamat mediánját 2,9 százalékról 2,7 százalékra csökkentették, a hosszú távon elérhetőt pedig 3 százalékról 2,8 százalékra vitték le.

A New York-i tőzsde irányadó indexei gyakorlatilag nem változtak a bejelentésre, a dollár viszont erősödni kezdett. Az euróval szemben a napközbeni 1,20 feletti szinthez képest már 1,19 alá erősödött az amerikai deviza.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás:  MTI / Bigcharts

Felkapott hírek

Friss hírek