Uszítás miatt fél évre betiltanak egy orosz tévécsatornát Litvániában

A litván médiahatóság szerdai döntésével fél évre felfüggesztette a TV Centr orosz állami tévécsatorna műsorának sugárzását a balti köztársaság területén.

A hatóság honlapjának tájékoztatása szerint a döntés hatályba léptetéséhez még a vilniusi kerületi bíróság határozatára is szükség van.

A médiahatóság azzal indokolta döntését, hogy az orosz televíziós csatorna június 10-i “Pravo Znaty” (Joga van tudni) nevű beszélgetős műsorában a jobboldali populista Vlagyimir Zsirinovszkij, az orosz liberális demokraták megbotránkoztató kijelentéseiről és viselkedéséről ismert vezére megsértette a litván törvényeket, nyilatkozataival háborúra és gyűlöletre uszított, valamint nemzetiségek közötti ellentéteket szított. A vilniusi hatóság közölte azt is, hogy magyarázatot követelt az orosz televízió vezetésétől, de a kapott választ nem tartotta kielégítőnek.

Nem ez az első eset, hogy a TV Centr műsorszórását ideiglenesen korlátozzák a balti államban, áprilisban egy hónapra függesztették fel adását “álhírterjesztés és gyűlöletkeltés” vádjával. Litvánia emellett tavaly novemberben három hónapra felfüggesztette a szintén uszítással vádolt RTR Planeta orosz nyelvű televíziós csatorna sugárzását.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Litvániában már korábban is több alkalommal függesztettek fel orosz televíziós csatornákat az egyoldalú híradások miatt. Az intézkedések bírálói a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozását látják ebben, míg az elrendelt adásszünetek támogatói az orosz állami tévé által közvetített propagandára adott válaszként méltatják azokat.

Forrás: MTI/TASZSZ

Felkapott hírek

Friss hírek