Washingtont nem érdekli a német választás

A korábbi német választási kampányokban szokásos volt, hogy az ellenzék kancellárjelöltje kereste az amerikai elnök közelségét. Egészen másként van most: Martin Schulz a lehető legnagyobb távolságot tartja az amerikai elnöktől. Az, hogy a szociáldemokrata (SPD) kancellárjelölt a bizalmaskodás helyett a támadásra összpontosít, a Donald Trumpot övező ellenszenvvel magyarázható. Trumpot Németországban még kevésbé kedvelik, mint egykoron ifjabb George Busht.

Mindenesetre Schulz aligha várhatja el, hogy valamiféle közeledési kísérlettel nagy érdeklődést váltana ki a Fehér Házban. Még az sem biztos, hogy Trump tudja, ki is az a Martin Schulz. “Nagyon meg lennék lepve”, ha ez lenne a helyzet – mondja Jeremy Shapiro, az amerikai külügyminisztérium egykori munkatársa -, ám abból indul ki, hogy Trump semmilyen figyelmet nem szentel a német választási kampánynak.

Az érdektelenség abból fakad, hogy Angela Merkel újraválasztása, azaz a CDU/CSU pártszövetség győzelme biztosnak tűnik. “A Fehér Ház Merkel újabb hivatali idejével számol” – mondja Erik Brattberg, a washingtoni Carnegie Alapítvány munkatársa. Amennyiben a győzelem még egyértelmű is lenne, a kancellár státusa, mint az európai politikai színpad amerikai szempontból legbefolyásosabb figurája, megerősödne – véli a Németország-szakértő.

Trump korábban rendszeresen támadta Németországot, különösen külkereskedelmi többlete, menekültpolitikája, s véleménye szerint alacsony védelmi kiadásai miatt. A közvetlenül Merkel ellen irányuló nyilvános támadásokat azonban hivatalba lépése óta szünetelteti. A G20-as csoport hamburgi csúcstalálkozóján még dicsérte is vezetői képességeit,  “abszolút hihetetleneknek”, s “nagyon inspirálóknak” nevezve azokat.

Kapcsolódó cikkünk: Haladnak a NATO-tagállamok a védelmi kiadások növelésével

Az amerikai elnök “tisztelettel viseltetik” a kancellár iránt, s tudatában van annak, hogy számos, az Egyesült Államok számára Európa viszonylatában fontos ügyben “az ő kezében van a kulcs” – mondja Brattberg. Példaként említi a kereskedelmi kérdéseket és a transzatlani együttműködést a terrorelhárításban.

Merkel a választási kampányban kerülte, hogy versenyezzen Schulzzal a Trump-ellenes diskurzusban. Mindenesetre májusi “sörsátras beszédében” megszokott stílusához képest viszonylag egyértelműen arra panaszkodott, hogy az Egyesült Államok megbízhatatlan azóta, amióta Trump az elnök, s felszólította az európaiakat: most már “valóban vegyék kezükbe sorsuk irányítását”. A beszéd nagy visszhangot keltett ugyan az Egyesült Államokban, de szakértők szerint ez nem volt messzeható irányváltás jele.

Angela Merkel német kancellár a München melletti Truderingben pártja és a testvérpárt bajor CSU májusi közös rendezvényén tartott beszédében kiemelte, hogy Európának saját kezébe kell vennie sorsát, ezentúl nem számíthat sem az Egyesült Államokra, sem Nagy-Britanniára.

Merkel a világ legfejlettebb ipari államait összefogó G7 csoport előző nap véget ért csúcstalálkozójára utalva hangsúlyozta: az utóbbi napokban megtapasztalta, hogy egyre inkább véget ér az a korszak, amelyben Németország és az Európai Unió teljes mértékben támaszkodhatott partnereire. A német sajtó próbálta megfejteni Merkel rejtett üzenetét

A kancellár valószínű újraválasztása után Trumppal szemben visszatér majd az eddigi irányvonalhoz, ami így összegezhető: lehetőleg diszkréten kiállni a német érdekek mellett, az amerikai elnökkel pedig nem bocsátkozni nyilvános vitatkozásba – mondja az amerikai külügyminisztérium volt munkatársa. Merkel továbbra is megpróbál majd kijönni Trumppal, anélkül, hogy gyengeséget mutatna – amennyire csak lehetséges.

Karen Donfried, a washingtoni German Marshall Fund igazgatója és más megfigyelők szerint az amerikaiaknak érdeklődniük kellene azon erők iránt is, amelyek úgymond a hátsó padsorokból kavarnak bele az európai politikába, s ilyen Németországban a szélsőjobboldali AfD (Alternatíva Németországnak).

Miközben a közvélemény-kutatások azt jelzik, hogy minden bizonnyal Merkel Kereszténydemokrata Uniója (CDU) szerzi meg a legtöbb szavazatot, őt követi majd a szociáldemokrata párt, úgy tűnik, hogy az iszlamofób és keményen nacionalista AfD vasárnap legnagyobb sikerét aratja majd, s első ízben bekerül a szövetségi parlamentbe. Az  AfD harmadik helyével megerősítheti, hogy elmozdulás történt Németország politikai térképén.

Az AfD a globalizációból eredő identitásvesztés miatt szenvedő, a migránsokat elutasító, munka nélküli választók felé fordult. Ugyanazokhoz az erőkhöz, amelyek elősegítették a Brexitet, azaz Nagy-Britannia (tervezett) kiválását az Európai Unióból, hozzásegítették Donald Trumpot választási győzelméhez, s támogatták Marine Le Pent a májusi francia elnökválasztáson.

Nem kerülte el a figyelmet, hogy egyes szinteken a AfD hasonlít Trump mozgalmához. Mindkét politikai erő állítja, hogy meghallotta a nép szavát, s mindkettő aktívan jelen van a közösségi médiában.

Korábbi cikkünk a német választással kapcsolatban: A világ egyik legnagyobb parlamentjévé duzzadhat a Bundestag

Forrás: MTI/APA/AFP/dpa

Felkapott hírek

Friss hírek