Spanyolország hazazavarta Észak-Korea madridi nagykövetét

Spanyolország felszólította Észak-Korea madridi nagykövetét, hogy a hónap végéig távozzon az országból – közölte Alfonso Dastis, spanyol külügyminiszter hétfőn New Yorkban, ahol az ENSZ Közgyűlésén vesz részt.

A tárcavezető a döntést az Észak-Korea által végrehajtott kísérleti atomrobbantással és a ballisztikusrakéta-kísérletekkel indokolta. Mint mondta, a spanyol kormány szükségesnek  tartotta meghozni ezt a döntést, mert a kísérletek “fenyegetéssorozatot jelentenek a békére és a nemzetközi biztonságra”.

A spanyol külügyminisztérium korábban többször is figyelmeztette a nagykövetet és az észak-koreai hatóságokat, augusztus 31-én pedig közölték velük, hogy a madridi külképviseleten szolgálatot teljesítő három diplomata közül egyet haza kell küldeniük.

Vasárnap Kuvait is közölte, hogy ügyvivői szintre csökkenti a diplomáciai kapcsolatokat Phenjannal, és felszólította az észak-koreai nagykövetet és a nagykövetség négy diplomatáját, hogy egy hónapon belül hagyja el az országot. Az intézkedés révén el tudják érni, hogy Észak-Korea kevesebb pénzhez jusson a Kuvaitban dolgozó észak-koreaiak hazautalásaiból. Tovább a teljes cikkre

Forrás: MTI / Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek