Oroszország kétszeres búzaexporttal segíti Venezuelát

Oroszország mintegy 600 ezer tonna búzát exportál Venezuelába a jövő június végén záródó folyó piaci évben – közölte Alekszandr Tkacsev orosz mezőgazdasági miniszter.

A miniszter által jelzett mennyiség kétszerese annak a 300 ezer tonnának, amiről eddig hallani lehetett, így például az orosz nemzeti gabonakereskedő cég is ezzel az alacsonyabb mennyiséggel számolt még nemrég. Az orosz mezőgazdasági miniszter a hírügynökségnek adott írásos válasza szerint “az első kísérleti szállítások már megtörténtek Venezuelába.”

A mezőgazdaság nem az egyetlen terület, ahol szorosabb kapcsolat alakult ki a két ország között. Venezuela 2011-ben hitelt vett fel Oroszországtól, de gondjai vannak a visszafizetéssel. Moszkva az év végéig szeretne dűlőre jutni Caracassal az adósságkérdésben. Az Oroszországgal szembeni venezuelai adósság mintegy 3 milliárd dollár.

  • A további kapcsolatokról
Az orosz miniszterelnök-helyettes tavaly év végén jelentette be, hogy 2019-től Venezuelában kezdik gyártani a Kalasnyikov orosz kézilőfegyver egyik típusát. Az orosz illetékes arról is beszámolt, hogy a lőfegyverek és lőszerek szinte teljes gyártóberendezése már Venezuelában van. Tovább a teljes cikkre

Oroszország a júliussal indult piaci évben a világ legnagyobb búzaexportálója lehet szakértők szerint, gabonaexportja pedig elérheti a 44 millió tonnát. Oroszországban eddig 110 millió tonna gabonát takarítottak be a vetés alá vont terület 73 százalékáról. A tavalyi termés rekordszintű, 118,4 millió tonna volt.

Forrás: MTI/Reuters/Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek