Dzsihadisták támadást indítottak Szíria északi részén

Szíriai lázadócsoportok nagyszabású támadást indítottak a kormányerők kezén lévő területek ellen Szíria északnyugati részén – közölte egybehangzóan a polgárháború eseményeit nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) emigráns szervezet és a kormányerőket támogató Hezbollah libanoni síita szervezet internetes portálja.

A dzsihadista csoportok vezetésével Hama városától északra indított átfogó támadás a legnagyobb térségbeli offenzíva a kormányerők ellen március óta, és alááshatja a nyugat-szíriai tűzszünet fenntartására irányuló moszkvai erőfeszítéseket.

Az OSDH szerint több fegyveres csoport részvételével zajlik a jól előkészített támadás a kormány kezén lévő térségbeli falvak ellen. Részt vesz benne a Tahrír es-Sám iszlamista fegyveres koalíció, élén a Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoporttal, amely korábban an-Núszra Frontként volt ismert, és az al-Kaida szíriai ága volt, de nevet változtatott, miután tavaly szakított a nemzetközi terrorhálózattal. Az offenzívában részt vesz még a Turkesztáni Iszlám Párt nevű dzsihadista csoport, illetve egy olyan fegyveres csoport, amely a Szabad Szíriai Hadsereg ernyőszervezet zászlaja alatt harcol a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű kormányerők ellen.

A Hezbollah által működtetett hírportál tájékoztatása szerint a nagyszabású támadást a hadsereg és szövetségesei igyekeznek visszaverni. Az OSDH pedig azt írja, hogy súlyos harcok folynak, harci gépek légicsapásokat mérnek a térségre, a lázadók pedig heves tűz alá vették a kormányerők állásait.

Hama tartomány északi része határos a javarészt az an-Nuszra Front kezén lévő Idlíb tartománnyal. Nyugat-Szíria éveken át a polgárháború által leginkább sújtott térség volt, és a térségre vonatkozóan kötött tűzszünetnek köszönhetően a szíriai kormányerők és szövetségeseik hatékonyabban tudták felvenni a harcot az Iszlám Állam terrorszervezettel az ország keleti részén, ahol jelenleg Deir-ez-Zór térségében folynak a harcok.

A múlt héten a Kazahsztánban folytatott tárgyalásokon Oroszország, Irán és Törökország egyetértésre jutott az Idlíb tartomány feszültségmentesítési övezetének határairól. Megállapodtak abban is, hogy megfigyelőket küldenek oda. Az an-Nuszra Front azonban elutasította a megállapodást, és fogadkozott, hogy folytatni fogja a harcot.

Kapcsolódó cikkünk: Amerika szövetségeseit bombázhatták Szíriában az oroszok

Forrás: MTI/Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

Fotó: Shanghai Daily

A kínaiaknak újra meg kell tanulniuk spórolni

Hosszú évekig a közgazdászok és a politikai döntéshozók üdvözölték a kínaiak hajlandóságát a megtakarítások felhalmozására. Sokak szerint többek között a háztartások alacsony adóssága az oka annak, hogy nem kell félni egy esetleges pénzügyi összeomlástól a világ második legnagyobb gazdaságában. Most azonban úgy tűnik, Kína egyik legnagyobb gazdasági ereje döntő gyengeséggé válik.

Read More »