Az USA kiosztott még némi szankciót Iránnak

Az Egyesült Államok újabb szankciókat hozott Irán ellen csütörtökön, az amerikai pénzügyminisztérium közleménye szerint ezúttal hat iráni személy, egy iráni cég és két ukrán vállalat ellen hoztak büntetőintézkedéseket.

A Steve Mnuchin pénzügyminiszter által aláírt kommüniké szerint a szankciókkal sújtott irániak részt vettek az Egyesült Államok pénzügyi rendszere elleni számítógépes támadásokban, az iráni cég és a két, ukrajnai székhelyű vállalat pedig támogatja az iráni Forradalmi Gárda ballisztikusrakéta-programját.

Közleményében Steve Mnuchin leszögezte: “A pénzügyminisztérium továbbra is erőteljes intézkedéseket hoz Irán provokációi ellen, beleértve a szélsőségesek és a Szíriában folyó erőszakkampány támogatását, valamint az Egyesült Államok pénzügyi rendszerének destabilizálását célzó kibertámadásokat”.

A szankciók ezúttal is a magánszemélyek és vállalatok esetlegesen az Egyesült Államokban lévő vagyonának zárolását jelentik, egyúttal megtiltják amerikaiak üzleti kapcsolatait velük. A minisztérium leszögezte: szintén büntetőintézkedéssel sújtanak minden külföldi pénzintézetet, amely tranzakciókat bonyolít le az érintettekkel, vagy bármi módon támogatja őket.

Heather Nauert külügyi szóvivő csütörtökön délután bejelentette: az amerikai kormány meghosszabbította az Irán-ellenes szankciók könnyítésének határidejét. A szóvivő ugyanakkor leszögezte: ez a kormányzati döntés nem azt jelzi, hogy Washington elnézi az iráni rendszer rosszindulatú magatartását, hanem azért született, hogy jelezze,  Washington hajlandó rugalmas hozzáállást tanúsítani. Nauert hangsúlyozta: egyelőre nem született kormányzati döntés arról, hogy Washington a továbbiakban is kitart-e az Iránnal kötött többhatalmi nukleáris megállapodás mellett.

A Floridából visszatérő Donald Trump az elnöki repülőgépen újságíróknak elmondta: “Irán megsérti a nukleáris megállapodás szellemiségét, mi nem fogjuk azt képviselni, amit ők csinálnak”. Nem kívánt ugyanakkor részletekbe bocsátkozni sem kijelentése tartalmáról, sem pedig az Iránnal kötött megállapodás jövőjéről.

  • Korábbi cikkeink a témában:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Fotó: Shanghai Daily

A kínaiaknak újra meg kell tanulniuk spórolni

Hosszú évekig a közgazdászok és a politikai döntéshozók üdvözölték a kínaiak hajlandóságát a megtakarítások felhalmozására. Sokak szerint többek között a háztartások alacsony adóssága az oka annak, hogy nem kell félni egy esetleges pénzügyi összeomlástól a világ második legnagyobb gazdaságában. Most azonban úgy tűnik, Kína egyik legnagyobb gazdasági ereje döntő gyengeséggé válik.

Read More »