Trump biztosítékként használná a DACA-programot a demokratákkal szemben

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön tagadta, hogy megállapodott a demokratákkal annak a kormány által felfüggeszteni tervezett programnak a sorsáról, amely a kitoloncolástól véd mintegy nyolcszázezer, többségében mexikói és latin-amerikai születésű fiatalt, akiket illegális bevándorlóként érkező szüleik vittek magukkal az Egyesült Államokba.

“Az előző éjszaka nem született megállapodás a DACA-ról” – írta Trump a Twitteren, az Elhalasztott Intézkedés a Gyermekkorban Érkezetteknek (DACA) nevű program rövidítését használva.

A republikánus párti amerikai elnök közölte: az egyezség előfeltétele, hogy dűlőre jussanak a demokratákkal az erőteljes határvédelem ügyében. Erről szavazásnak kell döntenie – tette hozzá.

Az ellenzéki Demokrata Párt vezető politikusai szerda este jelentették be, hogy Donald Trump megállapodott velük az Egyesült Államokban álmodozóknak nevezett fiatal illegális bevándorlók helyzetének rendezéséről. Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti frakciójának vezetője és Chuck Schumer, a szenátus demokrata politikusainak vezetője azt állította, hogy egy szerda esti fehér házi díszvacsorán megszületett az egyezség a demokraták vezető politikusai és az elnök között.

Pelosi és Schumer a fehér házi esemény után közös közleményben tudatta: “egyetértettünk a DACA-programban biztosított védelem gyors törvénnyé alakításában, és abban, hogy a falépítést kizárva olyan csomagtervet dolgozunk ki a határok biztonságának erősítésére, amely mindkét félnek megfelel”.

Az elnöki hivatal nem erősítette meg a közleményt, sőt, megjelenése után Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője pontosított.

“A fal megépítésének elmaradása bizonyosan nem volt a megállapodás része” – írta egy Twitter-üzenetben.

Az amerikai-mexikói határra tervezett fal építését folytatjuk – erősítette meg Trump is csütörtökön. Az elnök ugyanakkor egy másik üzenetében azt írta:

“Van olyan, aki tényleg kidobna jó, művelt és eredményes fiatalokat, akik dolgoznak, és akik közül néhányan a hadseregben szolgálnak? Tényleg!”

“Évek óta az országunkban élnek, de nem a saját hibájukból – szüleik hozták magukkal őket kiskorukban. Plusz erőteljes határvédelem” – fűzte hozzá.

A DACA által védett, álmodozóknak (Dreamers) nevezett fiatalok az Egyesült Államokat tartják hazájuknak, de nem rendelkeznek hivatalos dokumentumokkal. Szülőhazájukkal a legtöbb esetben semmilyen kapcsolatuk nincs. Trump elnökválasztási kampányának egyik ígérete az volt, hogy kiutasíttatja őket az országból, és megszünteti a nekik védelmet nyújtó programot.

Jeff Sessions igazságügyi miniszter szeptember 5-én jelentette be, hogy a kormány hatályon kívül helyezi a DACA-progamot, amelyet 2012-ben rendelettel hozott létre Barack Obama előző elnök. Donald Trump akkor közölte: a programot visszavonják ugyan, de csak hat hónap múlva, a kongresszusnak addig ki kell dolgoznia a helyzet átfogó rendezésének törvényi feltételeit.

Forrás: MTI/Reuters/dpa/AP

Felkapott hírek

Friss hírek

Pristina, 2018. április 26.
Hashim Thaci koszovói elnök (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megbeszélést folytat Pristinában 2018. április 26-án. (MTI/EPA/Petrit Prenaj)

Koszovó elsődleges célja a teljes jogú EU-tagság elnyerése

Főként Koszovó európai integrációjáról, de a vízumliberalizációról és a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezéséről is tárgyalt csütörtökön Pristinában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Hashim Thaci koszovói elnök, s utóbbi leszögezte: Pristina számára továbbra is a teljes jogú európai uniós tagság elnyerése a legfontosabb cél.

Read More »
Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »