Juncker gyorsítaná, az osztrák jegybankelnök fékezné az eurózóna bővítését

A maastrichti szerződés kritériumaira hivatkozva szkeptikusan vélekedett az eurózóna bővítésének brüsszeli javaslatáról Ewald Nowotny osztrák jegybankelnök csütörtökön kiadott közleményében.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerdán évértékelő beszédében azt mondta, hogy a jövőben az uniós tagállamoknak automatikusan az eurózóna tagjává és a schengeni övezet részévé kellene válniuk.

  • Kapcsolódó cikkünk:

“A minőség előrébbvaló a sebességnél” – olvasható az osztrák jegybankelnök állásfoglalásában, amely szerint az eurózónába történő belépés feltételeit fenntarthatóan kell teljesíteni. Nowotny szerint az európai gazdaság hosszú távú stabilitásának érdekében el kell utasítani az euróövezeti csatlakozási feltételek enyhítését.

A jegybankelnök utalt arra is, hogy az eddig lefektetett belépési követelményeken túl – mint az infláció, a kamatok, a hiányok, az államadósság mértéke, az árfolyam és a nemzeti bankok függetlensége – figyelembe kell venni a reálgazdasági kritériumokat is. Kiemelte: ezen feltételek teljesülése érdekében fontos a tartós gazdasági felzárkózási folyamat, amely elsősorban a gazdasági dinamikában, a foglalkoztatásban és az egy főre eső jövedelem alakulásában tükröződik.

Christian Kern osztrák kancellár és Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter is elutasította az eurózóna bővítéséről szóló brüsszeli javaslatot Görögország negatív példájára hivatkozva.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek