Az osztrákok bírálják Juncker ötletét az eurózóna bővítéséről

Görögország negatív példájára hivatkozva elutasítja az eurózóna bővítéséről szóló brüsszeli javaslatot Christian Kern osztrák kancellár és Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter – hangzott el az osztrák közszolgálati Ö1 rádió csütörtöki műsorában.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerdai évértékelő beszédében azt mondta, hogy a jövőben az uniós tagállamoknak automatikusan az eurózóna tagjává és a schengeni övezet részévé kellene válniuk.

A kancellár ezzel kapcsolatban utalt a maastrichti szerződés kritériumaira és azt szorgalmazta, hogy a gazdasági, az adócsalással, valamint a bér- és szociális dömpinggel kapcsolatos kérdésekben “több Európára” van szükség.

“Míg ezek a feladatok előttünk állnak, az eurózóna bővítésének nincs értelme, hiszen ez csak növelné a problémás területeket” – jelentette ki Kern, aki egyben az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) vezetője a rádiónak adott nyilatkozatában. Meglátása alapján Görögország a példa arra, hogy mi történik, ha egy ország csak korlátozottan teljesíti a feltételeket.

A végén csak a probléma lesz több és nem az európai együttműködés”

– fogalmazott.

Sebastian Kurz – aki egyúttal az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke – a rádiónak nyilatkozva kijelentette: az eurózóna és a schengeni övezet mindenki számára nyitott, aki teljesíti a megadott feltételeket. Meglátása szerint el kell kerülni, hogy megismétlődhessen a görögországi helyzet, emiatt mindenkinek teljesíteni kell a szabályokat és később be is kell tartania azokat.

Heinz-Christian Strache, az ellenzéki, az ÖVP-től jobbra álló Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője is bírálta Juncker tervét, és arra emlékeztetett, hogy néhány uniós tagállam egyáltalán nem kíván az eurózóna tagja lenni. “Nyilvánvalóan, aki nem akarja, azt nem lehet kényszeríteni rá” – mondta az Ö1 rádiónak Strache és Junckert “centralistaként” jellemezte, aki szerinte Nagy-Britannia unióból való kilépéséből semmit nem tanult. Strache szerint mivel nem működik az uniós külső határok védelme, hibás lenne a schengeni övezetet kibővíteni olyan államokra, mint Bulgária, Románia vagy Horvátország.

A Zöldek pártjának vezetője, Ulrike Lunacek és a Neos liberális párt elnöke, Matthias Strolz is kétségének adott hangot a schengeni övezet kiterjesztésével kapcsolatban, de kiálltak az eurózóna bővítése mellett. Lunacek szerint mindennek feltétele a közös gazdaságpolitika és az összehangolt adópolitika lehetne.

Kapcsolódó cikkünk: Két évvel meghosszabbíthatják a Juncker-tervet

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek