Két éves csúcson az olajkereslet

Csökkenni kezdett a fölösleg a globális olajpiacon az európai és amerikai kereslet vártnál nagyobb növekedésének köszönhetően, illetve annak hatására, hogy az OPEC-tagállamok és a kartellen kívüli országok olajkitermelése is visszaesett – állapította meg a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerdán közzétett szokásos havi jelentésében.

A párizsi székhelyű kormányközi szervezet szeptemberi jelentésében a kereslet idei növekedésére vonatkozó előrejelzését napi 1,5 millió hordóról 1,6 millióra növelte. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamainak részéről jelentkező keresletnövekedés a vártnál továbbra is erősebb, különösen Európában és az Egyesült Államokban – mutattak rá az energiaügynökség szakértői.

Az iparilag fejlett országok olajszükségletének robusztus növekedése azt eredményezte, hogy a második negyedévben napi 2,3 millió hordóval ugrott meg a globális kereslet – éves összevetésben 2015 közepén volt utoljára ilyen erős a növekedés.

Kínálati oldalról tekintve négy hónap óta először augusztusban csökkent, mégpedig napi 720 ezer hordóval a globális kitermelés szintje nem tervezett leállások, illetve tervezett karbantartási munkálatok következményeként.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetéhez (OPEC) tartozó országok együttes kitermelése öt hónapja először csökkent augusztusban a Líbiában kiújult harcok miatt, bár még mindig nem érte el a termeléscsökkentési megállapodásban kitűzött célt.

A kartell napi kitermelése 210 ezer hordóval 32,67 millió hordóra  – saját, tegnapi riportjuk szerint 32,75 millió hordóra – esett vissza. A OPEC 12 tagállama 82 százalékban teljesítette a kitermelés korlátozására vállalt kötelezettségeit a júliusi 75 százalék után, az év egészét tekintve pedig 86 százalékon áll ez a mutató.

A 35 iparilag fejlett országot tömörítő OECD kereskedelmi olajtartaléka júliusban az ilyenkor szokásos emelkedés helyett stagnált, 3 milliárd 16 millió hordón maradt, ami csak 35 millió hordóval haladja meg az ötéves átlagot.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, a Brent és a WTI ára emelkedésre váltott a jelentés közzététele után. Csütörtök kora délután az északi-tengeri Brent könnyűolaj novemberi szállításra 54,73 dollárba került, 46 centtel, 0,85 százalékkal drágult az Intercontinental Exchange londoni jegyzésében, a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára pedig októberi szállításra hordónként 50 centtel, 1,04 százalékkal, 48,73 dollárra nőtt a New York-i árupiacon.

Forrás: MTI/Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

eu usa_1371

Németország a szabadkereskedelem mellett érvelt

Tovább kell erősíteni az utóbbi évtizedekben kifejlődött nemzetközi kereskedelmi rendszert, és mindenkinek be kell látnia, hogy a piacok nyitottságával és a kereskedelem szabadságával jár a legjobban - mondta pénteken Peter Altmaier német gazdasági miniszter az amerikai védővámokkal kapcsolatban.

Read More »
eu_orosz

Az EU nekimegy Oroszországnak a mérgezéses ügy miatt

Az európai uniós állam- és kormányfők kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóján elfogadott zárónyilatkozat szerint "nagyon valószínű", hogy Oroszország a felelős Szergej Szkripal egykori orosz kettős ügynök és lánya március eleji angliai megmérgezéséért. A találkozón több uniós tagállam is bejelentette, hogy orosz diplomaták kiutasítását fontolgatja.

Read More »