Két éves csúcson az olajkereslet

Csökkenni kezdett a fölösleg a globális olajpiacon az európai és amerikai kereslet vártnál nagyobb növekedésének köszönhetően, illetve annak hatására, hogy az OPEC-tagállamok és a kartellen kívüli országok olajkitermelése is visszaesett – állapította meg a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerdán közzétett szokásos havi jelentésében.

A párizsi székhelyű kormányközi szervezet szeptemberi jelentésében a kereslet idei növekedésére vonatkozó előrejelzését napi 1,5 millió hordóról 1,6 millióra növelte. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamainak részéről jelentkező keresletnövekedés a vártnál továbbra is erősebb, különösen Európában és az Egyesült Államokban – mutattak rá az energiaügynökség szakértői.

Az iparilag fejlett országok olajszükségletének robusztus növekedése azt eredményezte, hogy a második negyedévben napi 2,3 millió hordóval ugrott meg a globális kereslet – éves összevetésben 2015 közepén volt utoljára ilyen erős a növekedés.

Kínálati oldalról tekintve négy hónap óta először augusztusban csökkent, mégpedig napi 720 ezer hordóval a globális kitermelés szintje nem tervezett leállások, illetve tervezett karbantartási munkálatok következményeként.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetéhez (OPEC) tartozó országok együttes kitermelése öt hónapja először csökkent augusztusban a Líbiában kiújult harcok miatt, bár még mindig nem érte el a termeléscsökkentési megállapodásban kitűzött célt.

A kartell napi kitermelése 210 ezer hordóval 32,67 millió hordóra  – saját, tegnapi riportjuk szerint 32,75 millió hordóra – esett vissza. A OPEC 12 tagállama 82 százalékban teljesítette a kitermelés korlátozására vállalt kötelezettségeit a júliusi 75 százalék után, az év egészét tekintve pedig 86 százalékon áll ez a mutató.

A 35 iparilag fejlett országot tömörítő OECD kereskedelmi olajtartaléka júliusban az ilyenkor szokásos emelkedés helyett stagnált, 3 milliárd 16 millió hordón maradt, ami csak 35 millió hordóval haladja meg az ötéves átlagot.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, a Brent és a WTI ára emelkedésre váltott a jelentés közzététele után. Csütörtök kora délután az északi-tengeri Brent könnyűolaj novemberi szállításra 54,73 dollárba került, 46 centtel, 0,85 százalékkal drágult az Intercontinental Exchange londoni jegyzésében, a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára pedig októberi szállításra hordónként 50 centtel, 1,04 százalékkal, 48,73 dollárra nőtt a New York-i árupiacon.

Forrás: MTI/Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

epa06307554 A handout photo made available by Dalai Nohra  shows Lebanese Prime Minister Saad Hariri speaks During a conference under slogan Together against piracy' in Beirut, Lebanon, 03 November 2017 (Issued 04 November 2017). Hariri announced on 04 Novermber 2017 that he resigns from the Prime Minister's office. According to media reports, Hariri said that the current political climate reminds him with the time before the assassination of his father, former Lebanese Prime Minister Rafic Hariri, and he also mentioned Iran's influence in his country, and the region. Hariri came into office for his second term on 18 December 2017.  EPA/DALATI NOHRA HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Egyelőre tisztségében marad a libanoni kormányfő

A hazájába két és fél hetes távollét után visszatérő Szaad Haríri libanoni miniszterelnök a tévében közvetített nyilatkozatában elmondta, benyújtotta hivatalos lemondását Michel Aun köztársasági elnöknek, aki nyomatékosan javasolta, várjon vele, engedjen teret a lemondás okairól és politikai hátteréről folytatandó párbeszédnek. Hozzátette, hogy elfogadja az elnök javaslatát.

Read More »