Még mindig csak álom az OPEC termeléscsökkentése

Az OPEC termeléskorlátozási vállalása értelmében az idén január elsejétől a jövő év márciusáig napi 1,2 millió hordóval napi 32,50 millió hordóra kellene csökkennie a kitermelésnek, de az még augusztusban sem jött össze.

Az OPEC napi 79 ezer hordóval napi 32,75 millió hordóra csökkentette olajtermelését augusztusban – ez azt jelenti, hogy az OPEC-nek még napi 250 ezer hordóval kell visszafognia a termelését ahhoz, hogy elérje a vállalt célt.

Az OPEC tagok augusztusban 83 százalékban tartották be termeléscsökkentési vállalásukat a júliusi 86 százalék után. Augusztusban a legnagyobb mértékben Líbia olajtermelése csökkent, napi 112 ezer hordóval 890 ezer hordóra, de Líbiára a korábbi termeléskiesések miatt eleve nem is vonatkozott a megállapodás.

A szervezet legnagyobb termelője, Szaúd-Arábia augusztusi napi olajtermelése 10,3 ezer hordóval 10,02 millió hordóra mérséklődött, azaz továbbra sem lépték át lefelé a 10 milliós határt, annak ellenére sem, hogy júliusban az olajexport napi 6,6 millió hordóban történő maximalizálását jelentették be.

Az olajárat nem különösebben hatotta meg a riport, a WTI továbbra is 48 dollár körül mozog.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

Fotó: Shanghai Daily

A kínaiaknak újra meg kell tanulniuk spórolni

Hosszú évekig a közgazdászok és a politikai döntéshozók üdvözölték a kínaiak hajlandóságát a megtakarítások felhalmozására. Sokak szerint többek között a háztartások alacsony adóssága az oka annak, hogy nem kell félni egy esetleges pénzügyi összeomlástól a világ második legnagyobb gazdaságában. Most azonban úgy tűnik, Kína egyik legnagyobb gazdasági ereje döntő gyengeséggé válik.

Read More »