Kína is betiltaná a benzines és dízel autókat

Kína is csatlakozni kíván Franciaországhoz és Nagy-Britanniához, ugyanis azt tervezi, hogy száműzi az utakról a benzin- és a dízelüzemű autókat.

Az állami média vasárnap idézte Xin Guobin iparügyi miniszterhelyettest, aki közölte: Kína ipari minisztériuma kidolgoz egy ütemtervet a hagyományos üzemanyaggal működő járművek termelésének és értékesítésének megszüntetésére, hogy ezzel mozdítsa előrébb az elektromos technológia fejlesztését.

Ugyan a jelentés szerint a döntés a pontos dátumról egyelőre még nem született meg, Peking az elmúlt időszakban egyre nagyobb nyomást gyakorol az autógyártókra, hogy felgyorsítsa az elektromos berendezések fejlődését.

Az eladott járművek számát tekintve Kína a legnagyobb autópiac, és minden politikai változás nagy jelentőséggel bír a globális ipar számára.

Franciaország és Nagy-Britannia júliusban jelentette be, hogy 2040-ig leállítják a benzin- és a dízelüzemű autók értékesítését a szennyezés és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló erőfeszítések részeként, amelyek hozzájárulnak a globális felmelegedéshez.

A kínai vezetők is szeretnék megfékezni az ország növekvő étvágyát az importált olajra, és az elektromos autókat ígéretes iparnak tekintik, amelyben úgy néz ki, gyorson vezető szerepre tehetnek szert.

Kína tavaly megelőzte az Egyesült Államokat elektromos autók piacán, világelsővé válva ezen a téren. Az elektromos és hibrid járművek értékesítése a 2015 óta 50 százalékkal, 336 ezer járműre nőtt, amely a globális kereslet 40 százalékát teszi ki. Az amerikai eladások száma 160 ezer.

Kína 2025-re legalább ötödrészre szeretné növelni a hibrid és teljesen elektromos járművek részarányát a járműeladásokban. A teljes gyártási szám alapján előírt kvóta az elképzelések szerint 2018-tól kezdődően évről évre lépcsőzetesen növekedne. A kvótarendszer be nem tartása súlyos pénzbüntetést és a vétkes autógyár nem elektromos modelljei típusengedélyének bevonását vonná maga után. Ez ellen nemrég számos Kínában dolgozó nemzetközi autógyártó cég levélben tiltakozott a pekingi hatóságoknál.

Az ország ezen kívül elrendelte az állami tulajdonban lévő villamosenergia-társaságoknál, hogy gyorsítsák fel a töltőállomások kiépítését, hogy ezzel is növeljék az elektromos járművek vonzerejét.

  • A Volvo teljesen átáll elektromos és hibrid autókra
A kínai Geely járműipari cég tulajdonában lévő Volvo Cars valamennyi, 2019-től piacra kerülő új modellje teljesen elektromos, vagy hibrid meghajtású lesz. Tovább

Kapcsolódó cikkünk: Az elektromos autózás terjedésével az áramhálózatoknak is lesznek gondjaik

Forrás: CNBC / Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

csehorszag

Babis a szociáldemokraták felé kacsintgat

A csehországi kormányalakítási tárgyalásokon jelenleg az "egyetlen asztalon lévő változat" az ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) alakította kormány, amelyet a kommunisták támogatnának - jelentette ki Andrej Babis ügyvezető miniszterelnök szerdán, miután tárgyalt Jan Hamácekkel, a szociáldemokraták vasárnap megválasztott új elnökével.

Read More »