Moldovában belpolitikai válságot okozott az orosz-amerikai szembenállás

A nyugatbarát moldovai kormány és az oroszbarát elnök közötti politikai válsággá fajult péntekre a moldovai katonák részvétele egy hagyományos, amerikai vezetésű közös hadgyakorlaton.

A Rapid Trident fedőnevű gyakorlatot idén szeptember 8-a és 23-a között kerül sor Ukrajnában, de Igor Dodon moldovai államfő kedden bejelentette: nem egyezik bele, hogy a moldovai katonák csatlakozzanak azokhoz. Az ország hadserege 1996 óta vesz részt ezekben a manőverekben.

A tiltás ellenére Gheorghe Galbura ügyvivő védelmi miniszter szerdán jelezte: útnak indul egy 57 fős kontingens a hadgyakorlatra, az ukrajnai Javoriv közelében található Nemzetközi Békefenntartó Biztonsági Központba.

A Rapid Trident keretében 14 ország – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Törökország, Ukrajna, Románia, Lengyelország, Norvégia, Moldova, Litvánia, Grúzia, Olaszország, Észtország, Kanada és Bulgária – katonái gyakorlatoznak együtt a jövőbeli békefenntartó missziókban való zökkenőmentes együttműködés érdekében – írta honlapján a moldovai védelmi minisztérium.

Kép forrása: U.S. Army / Spc. Thomas Scaggs

Kép forrása: U.S. Army / Spc. Thomas Scaggs

Dodon pénteki sajtótájékoztatóján kemény hangon bírálta a kormány lépését, elfogadhatatlannak nevezve annak szembeszegülését az elnöki rendelettel. Az államfő egyúttal Galbura távozását követelte, és leszögezte: vizsgálatot indít a hadsereg vezetőjének parancsát megtagadó tisztek előállítása érdekében. Dodon bejelentette: aláírt egy rendeletet, amelyben megtiltotta a moldovai hadseregnek, hogy a határokon kívül részt vegyen bármiféle tevékenységben a főparancsnok, azaz az elnök kifejezett felhatalmazása nélkül.

Sajtótájékoztatóján Dodon azt mondta: egy elnöki rendszerben a kormányfő már csütörtök este lemondott volna. A moldovai katonák ekkor indultak el Ukrajnába. Moldova parlamentáris köztársaság.

“Semmiről és senkiről sem fogok megfeledkezni” – fenyegetett.

Az államfő jó kapcsolatokat ápol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és ezt már februárban is megmutatta, amikor hevesen tiltakozott az ellen, hogy a NATO irodát nyisson országában.

Moldova lakosságának egy része Oroszországhoz húz, míg a másik fele inkább az Európai Unióhoz csatlakozna, köztük a jelenlegi kormány több tagja is.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP/EFE

Felkapott hírek

Friss hírek

syria

Elindultak Dúmába az OPCW szakértői

Az OPCW küldöttsége több nap késéssel kezdheti meg helyszíni vizsgálatát a kelet-gútai városban, ahol a nyugati országok szerint a szíriai kormányerők április 7-én vegyi fegyvert vetettek be. A Bassár el-Aszad elnök vezette kormány és Oroszország visszautasítja a vegyifegyver-támadásról szóló állításokat.

Read More »