Bézs Könyv: visszafogottan nő az amerikai gazdaság

Az amerikai gazdaság visszafogott ütemben bővült júliustól augusztus közepéig, az infláció gyorsulására utaló jelek csekélyek az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) szerdán kiadott szubjektív gazdasági helyzetjelentése, a Bézs Könyv szerint.

A július-augusztusi időszakot felölelő szubjektív helyzetértékelés a gazdasági növekedés jellemzésére a megszokott “visszafogott-mérsékelt” (modest-to-moderate) szóhasználatot alkalmazta. Az árak szerény ütemben növekedtek az ország egész területén – áll a szerdán kiadott dokumentumban.

A Fed értékelésében ismét említést tett a munkaerő-piaci kínálat szűküléséről: a Fed 12 régiója közül számos területen problémát okozott az állások betöltése minden szinten, azonban ez nem járt a fizetések széleskörű emelkedésével. A régiók többségében korlátozott volt a bérnyomás, a fizetések “visszafogott-mérsékelt” ütemben nőttek – ismételte meg a szerdán kiadott helyzetjelentés az előző hónapok szóhasználatát alkalmazva.

A szakértők arra számítanak, hogy az irányadó kamatlábat nem módosítja a Fed szeptember 20-án záródó kamatdöntő ülésén, azonban azt várják, hogy a Fed döntéshozói lépést tehetnek a kötvényállomány-leépítéssel kapcsolatban.

Az Egyesült Államok jegybankja, a szövetségi tartalékbank rendszer (Fed) tizenkét regionális intézményének szubjektív gazdasági helyzetértékelése alapján álltja össze évente nyolc alkalommal gazdasági helyzetértékelését, ami általában a monetáris politikai döntéshozó testület, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) soron következő ülésének is munkaanyaga. A FOMC legközelebb szeptember 19-20-án tart kamatdöntő ülést.

Korábban írtuk: A várakozásoknak megfelelően lépett a Fed

Forrás: MTI/Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek