Macron nélkülözhetetlen partnernek tekinti Törökországot

El kell kerülni a szakítást az Európai Unió és Törökország között, amely számos válság megoldásában nélkülözhetetlen partner – jelentette ki a görögországi látogatáson tartózkodó Emmanuel Macron francia elnök a Kathimerini című görög napilapnak.

A csütörtökön megjelent interjúban a francia államfő hangsúlyozta: ápolni kell a kapcsolatokat Ankarával, annak ellenére, hogy az letért az unió által kijelölt ösvényről. “Bárhonnan is nézzük, Törökország eltávolodott az Európai Uniótól az elmúlt hónapokban, és ez az aggasztó fejlemény nem maradhat következmények nélkül” – szögezte le Macron. “Ugyanakkor szeretném, ha elkerülhetnénk a szakítást, mert Törökország számos olyan válságban nélkülözhetetlen partner, amelyekkel közösen kell szembenéznünk, legyen szó a migrációs kihívásról vagy a terrorista fenyegetésről.” A francia elnök jelezte: maga is rendszeres kapcsolatban áll Recep Tayyip Erdogan török államfővel.

Erdogan a tavalyi sikertelen puccskísérlet óta könyörtelenül elnyomja az őt bíráló hangokat. A puccskísérlet óta eltelt évben tízezreket tartóztattak le vagy távolítottak el állásukból. A múlt hét végén Angela Merkel német kancellár bejelentette, hogy megvitatná uniós partnereivel a török csatlakozási folyamat felfüggesztését.

Az Európai Unió és Törökország tavaly tavasszal aláírt egy menekültügyi megállapodást, amelynek köszönhetően jelentősen csökkent a görög partokra érkező új migránsok száma. Valahányszor feszültség adódik Brüsszellel, Ankara a megállapodás felfüggesztésével fenyegetőzik.

Macron kétnapos hivatalos látogatásra érkezett Görögországba, ahol Prokopisz Pavlopulosz elnökkel és Alekszisz Ciprasz kormányfővel is találkozik, majd este beszédet tart az Akropolisz lábánál.

A görög hatóságok erre az időszakra betiltották a tüntetéseket Athén központi részén, és több mint kétezer rendőrt vezényeltek ki a francia elnök által látogatott helyszínek biztosítására. Az erőteljes hatósági jelenlét ellenére nem telt zavartalanul az éjszaka. Motorbiciklis fiatalok festékkel dobálták meg az athéni Francia Intézet bejáratát. Az épület többször vált már anarchista gyújtogatók célpontjává, akik így próbáltak meg tiltakozni a nekik nem tetsző francia politikai lépésekkel szemben.

  • Korábbi cikkeink a témában:

Forrás: MTI/AP/AFP/Reuters/dpa

Felkapott hírek

Friss hírek

csehorszag

Babis a szociáldemokraták felé kacsintgat

A csehországi kormányalakítási tárgyalásokon jelenleg az "egyetlen asztalon lévő változat" az ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) alakította kormány, amelyet a kommunisták támogatnának - jelentette ki Andrej Babis ügyvezető miniszterelnök szerdán, miután tárgyalt Jan Hamácekkel, a szociáldemokraták vasárnap megválasztott új elnökével.

Read More »