Mobilapplikációs minibusz-szolgáltatást indít a Daimler

Nem rögzített és menetközben rugalmasan változtatható útvonalon közlekedő minibusz-szolgáltatásba fektet a Daimler egy amerikai céggel létesített közös vállalatával.

A Daimler 50 millió dollárt fektet tetszőleges útvonalon közlekedő minibusz-szolgáltatást nyújtó közös vállalat létesítésébe az amerikai Via vállalattal.

A szolgáltatást igénybe vevő ügyfelek mobil alkalmazáson utazási céljuk megadásával rendelhetik meg a minibuszt, a rendszer pedig a megrendelés alapján módosítja valamely közelben haladó járművének útvonalát.

A minibusz szolgáltatás járműflottáját hivatásos sofőrök vezetik, de az autóbuszokkal ellentétben a szolgáltatás járművei nem rögzített, hanem igény szerint folyamatosan változó útvonalon közlekednek, a taxikkal ellentétben pedig a rendelhető kisbuszokba más utasok is bárhol felszállhatnak.

A Via az Egyesült Államokban már üzemeltet hasonló kisbusz-szolgáltatást, saját bevallása szerint New Yorkban, Chicagóban és Washingtonban havi egymillió fuvart bonyolít le. Európában az első kisbusz-szolgáltatás Londonban kezdi meg a működését még az idén.

Daimler_Via

A Daimler és a Via már 2015 óta folytat egymással technológiai együttműködést, az amszterdami székhellyel önállóan működő közös vállalatuk egyebek között a fuvarmegosztó szolgáltatások igényeire szabott járműtechnológiai fejlesztésekkel foglalkozik majd.

Forrás: MTI / dpa

Felkapott hírek

Friss hírek