Folytatja rakétavédelmi rendszerének telepítését Dél-Korea

Az észak-koreai fenyegetések ellen Dél-Korea telepíteni fogja a THAAD amerikai rakétavédelmi rendszer négy további ütegét a már hadrendbe állított kettő mellé, mert megkapta hozzá a környezetvédelmi hatóság ideiglenes engedélyét – jelentette be hétfőn a szöuli védelmi minisztérium.

Kína tiltakozása ellenére Dél-Korea és az Egyesült Államok a két THAAD-üteget májusban állította hadrendbe az ország déli részén, Szöultól 190 kilométerre. Szöul tárgyalt további négy üteg telepítéséről is, de helyi lakosok panaszt tettek, miszerint az előző kormány túl gyorsan hozta meg a döntést, hatástanulmány nélkül, és kár érheti a környezetet. Ezért a környezetvédelmi hatóság leállíttatta a telepítést, és hatásvizsgálatot indított.

A hatóság a vasárnapi észak-koreai föld alatti kísérleti atomrobbantás miatt most ideiglenes engedélyt adott a négy rakétaüteg telepítésére. A végleges telepítés a környezetvédelmi hatóság hatástanulmányának eredményétől függ – közölte a védelmi minisztérium. Azt nem közölték, hogy a talajelőkészítő munkák után pontosan mikor telepítik a négy üteget.

Kína a bejelentésre ismét tiltakozott diplomáciai úton a THAAD-rendszer dél-koreai telepítése ellen.

Dél-Korea és az Egyesült Államok tavaly júliusban állapodott meg először egy THAAD-üteg Dél-Koreába telepítéséről, ami nemcsak Észak-Koreát, de Kínát is feldühítette, mert Peking saját biztonságát érintő fenyegetésnek tekinti a rakétarendszer nagy hatótávolságú radarjait.

A hsziameni BRICS-csúcstalálkozón tartózkodó Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes kijelentette hétfőn: az újabb THAAD-ütegek telepítésére Oroszországnak reagálnia kell “a katonai egyensúly” fenntartása érdekében. Hozzátette, hogy az Észak-Koreával szembeni esetleges ügyetlen lépések csak tovább ronthatják a helyzetet. “Politikai megoldás kell, és az erősebbeknek, okosabbaknak önmérsékletet kell tanúsítaniuk” – mondta újságíróknak. Észak-Koreához címezve pedig felszólította Phenjant, hogy hagyjon fel a provokatív cselekedeteivel, amelyek destabilizálják a a térséget.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP/Reuters/AP/Hszinhua

Felkapott hírek

Friss hírek

Pristina, 2018. április 26.
Hashim Thaci koszovói elnök (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megbeszélést folytat Pristinában 2018. április 26-án. (MTI/EPA/Petrit Prenaj)

Koszovó elsődleges célja a teljes jogú EU-tagság elnyerése

Főként Koszovó európai integrációjáról, de a vízumliberalizációról és a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezéséről is tárgyalt csütörtökön Pristinában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Hashim Thaci koszovói elnök, s utóbbi leszögezte: Pristina számára továbbra is a teljes jogú európai uniós tagság elnyerése a legfontosabb cél.

Read More »
Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »