Venezuelában is ütköznek az orosz és az amerikai érdekek

Az amerikai kormányzat minden jogi eszközt felhasználna annak érdekében, hogy az orosz Rosznyefty ne szerezhessen tulajdonrészt a PDVSA venezuelai állami olajtársaság amerikai érdekeltségében.

A The Wall Street Journal című lap szerint arról van szó, hogy amikor tavaly novemberben a Rosznyefty 1,5 milliárd dollárral kisegítette a pénzügyi bajból a venezuelai céget, az fedezetként felajánlotta amerikai érdekeltségének, a Citgo Petroleumnak a 49,9 százalékát.

A PDVSA összesen csaknem 5 milliárd dollárral tartozik a Rosznyeftynek. A Citgo Petroleum egyebek között három olajfeldolgozóval, kilenc olajvezetékkel és 48, olajtermék tárolásra alkalmas terminállal rendelkezik az Egyesült Államokban. A Citgóé az amerikai olajfeldolgozói kapacitás csaknem 5 százaléka.

A lap szerint abban az esetben, ha adóssága után fizetésképtelenséget jelent a PDVSA – és ennek nagy a valószínűsége -, a Rosznyefty ellenőrzést szerezhet a Citgo fölött.

A lapnak a Fehér Ház egyik forrása azt mondta, hogy szorosan követjük az eseményeket, a Rosznyefty tényleges megjelenése a Citgóban megváltoztatná a cég külföldi tulajdonosi összetételét, amire meglenne a megfelelő válaszunk.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Egy másik kormányzati forrás pedig azt emelte ki, hogy ha idáig fajulnának a dolgok, az amerikai pénzügyminisztérium megvédené a nemzeti érdeket. Hozzátette: az Egyesült Államokban a külföldi beruházásokkal foglalkozó szakbizottság – amely nemzetbiztonsági szempontokból vizsgálja a kiemelkedő ügyleteket -, széleskörű felhatalmazással rendelkezik, így például meggátolhatja azokat a pénzügyi tranzakciókat, amelyek veszélyeztetik Washington érdekeit.

Forrás: MTI/TASZSZ

Felkapott hírek

Friss hírek