Trump már nem hisz Észak-Korea megbékítésében

Európai uniós szankciókat sürgetett Észak-Korea ellen vasárnapi közös nyilatkozatában a német kancellár és a francia elnök, Donald Trump szerint azonban a megbékítés politikája Phenjannal szemben nem működik.

Angela Merkel és Emmanuel Macron a Berlinben közzétett állásfoglalásban hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösségnek haladéktalanul reagálnia kell  a nemzetközi jogot súlyosan sértő újabb észak- koreai kísérleti robbantásra.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa és az Európai Unió részéről haladéktalan válaszra van szükség – hangsúlyozta a nyilatkozat. Merkel és Macron a többi között sürgette, hogy az Európai Unió léptessen életbe az eddiginél is szigorúbb szigorú szankciókat Phenjan ellen. A két vezető telefonon egyeztetett egymással, és a közös nyilatkozatot ezt követően adták ki.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Donald Trump amerikai elnök ugyanakkor nem újabb szankciók kivetését vetette fel, Twitter-üzenetében egyszerűen kijelentette, hogy “a megbékítés politikája Phenjannal szemben nem működik”.

Trump az Egyesült Államok számára rendkívül ellenségesnek és veszélyesnek nevezte a phenjani nukleáris robbantást.
Az elnök annak a nézetének adott hangot, hogy Észak-Korea magatartása fenyegetést jelent Kína számára is, de úgy vélekedett, hogy az Észak-Koreára való pekingi nyomásgyakorlás egyelőre kevés sikerrel járt.

Boris Johnson brit külügyminiszter szerint Kína többet is tehetne Észak-Korea megfékezése érdekében, még nagyobb gazdasági nyomásgyakorlásra szólította fel a kínai kormányt. Johnson a Sky News brit hírtelevíziónak adott vasárnapi nyilatkozatában felelőtlen provokációnak nevezte az észak-koreai nukleáris kísérleti robbantást, de kijelentette, hogy az észak-koreai válságra adható katonai válaszlépések egyike sem jó, mindenekelőtt azért, mert a phenjani rezsimnek megvan a lehetősége dél-koreaiak tömegeinek elpusztítására.

Forrás: MTI / Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

syria

Elindultak Dúmába az OPCW szakértői

Az OPCW küldöttsége több nap késéssel kezdheti meg helyszíni vizsgálatát a kelet-gútai városban, ahol a nyugati országok szerint a szíriai kormányerők április 7-én vegyi fegyvert vetettek be. A Bassár el-Aszad elnök vezette kormány és Oroszország visszautasítja a vegyifegyver-támadásról szóló állításokat.

Read More »