Dél-Korea fegyverkezik, részben amerikai hadifelszereléssel

Mun Dzse In dél-koreai államfő és Donald Trump amerikai elnök megállapodtak Szöul rakétavédelmi rendszerének fejlesztésében, ezzel növelve az ország északi szomszédjával szembeni elrettentő képességét, ugyanakkor a két vezető megerősítette a párbeszéd szükségességét a phenjani rezsimmel – közölte a dél-koreai államfő hivatala pénteken.

A közlés szerint erről Donald Trump és Mun Dzse In pénteki telefonbeszélgetésében egyezett meg, vagyis három nappal azt követően, hogy az észak-koreai rezsim ballisztikusrakétát indított, amely átrepült Japán második legnagyobb szigete, Hokkaido felett és a Csendes-óceánba csapódott.

“Mun és Trump elnök megerősítette közös álláspontját, miszerint fontos Észak-Koreát visszahozni a tárgyalóasztalhoz, hogy a lehető legerősebb szankciókkal és nyomásgyakorlással békésen rendezhessék Phenjan nukleáris fenyegetésének kérdését” – mondta Park Szu-Hjun, az államfői hivatal szóvivője. Hozzáfűzte: a két vezető egyetértett abban, hogy szükséges Dél-Korea védelmi képességeinek a növelése északi szomszédja provokációival szemben, s ennek keretében felülvizsgálják a szöuli vezetés igényeinek megfelelően a ballisztikus rakétákról szóló amerikai-koreai megállapodást.

Szöul korábban ismételten felvetette a szóban forgó egyezmény átdolgozását, amely jelenleg 800 kilométerre korlátozza a Dél-Korea által fejleszthető rakéták hatótávolságát, valamint maximum 500 kilogrammban határozza meg a rakéták által hordozható töltet tömegét. Szöul abban bízik, hogy a rakétatöltetek tömegét legalább 1000 kilogrammra növelhetik, ami szakértők szerint már elegendő lehet ahhoz, hogy meg tudják semmisíteni a mélyebb észak-koreai bunkereket is.

A kétoldalú megállapodást utoljára 2012-ben vizsgálták felül, és akkor 800 kilométeresre korlátozták a Dél-Korea által kifejleszthető  ballisztikusrakéták hatótávolságát, valamint 500 kilogrammban határozták meg a hordozható töltetek nagyságát.

Park szerint Trump és dél-koreai kollégája továbbá szorgalmazta a háromoldalú együttműködést Japánnal a kommunista rezsim nukleáris- és rakétaprogramjának a feltartóztatására. A dél-koreai elnöki hivatal korábbi közlése szerint Mun Dzse In Vlagyivosztokban a jövő heti Keleti Gazdasági Fórumon találkozik Abe Sindzo japán kormányfővel.

Dél-Korea amerikai hadifelszerelést vásárol

Donald Trump amerikai elnök “elvi egyetértését adta” ahhoz, hogy Dél-Korea több milliárd dollár értékben vásároljon amerikai hadifelszereléseket – közölte szombaton a Fehér Ház. Az amerikai elnöki hivatal szerint erről, és az Észak-Koreára gyakorolt nyomás fenntartásáról egyeztetett telefonon a dél-koreai elnökkel Donald Trump.

A Fehér Ház a dél-koreai elnöki hivatal közleményének megjelenése után adta ki kommünikéjét. Az amerikai elnöki hivatal leszögezte: Donald Trump és a dél-koreai elnök, Mun Dzse In egyetértett abban, hogy továbbra is “erőteljes gazdasági és diplomáciai nyomást” kell gyakorolni Észak-Koreára.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Yonhap

Felkapott hírek

Friss hírek

Pully, 2018. január 20.
Li Hi Bom, a phjongcshangi téli olimpia szervezőbizottságának elnöke, Kim Il Guk észak-koreai sportminiszter, az Észak-koreai Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Do Dzsong Hvan dél-koreai sportminiszter és Li Ki Hung, a Dél-koreai Olimpiai Bizottság elnöke (b-j) a téli olimpián részt vevő észak-koreai küldöttség összetételéről tartott sajtótájékoztatón a svájci Lausanne melletti Pullyban 2018. január 20-án. A tisztségviselők huszonkét észak-koreai sportoló, huszonnégy edző és hivatalos küldött, valamint huszonegy újságíró részvételéről állapodtak meg. Az ötkarikás játékokat február 9. és 25. között rendezik több dél-koreai helyszínen. (MTI/EPA/Laurent Gillieron)

A két Korea olimpiai kompromisszuma csak bolondok aranya

Sokan úgy gondolják: hatalmas diplomáciai áttörés, hogy Észak- és Dél-Korea közös női hokicsapatot indít és egy zászló alatt vonul majd fel a jövő hónapban kezdődő phjongcshangi téli olimpián. Mások szerint a kezdeményezés azonban csupán egy speciális (és ideiglenes) demilitarizált övezet, amely mindössze taktikai győzelmet jelent a felek számára.

Read More »