Infláció nélkül nem akar szigorítani az EKB

A vártnál nehezebb feladatnak bizonyulhat az infláció felpörgetése az eurózónában – ismerte el Vitor Constancio, az Európai Központi Bank alelnöke egy olaszországi konferencián tartott előadásában pénteken, néhány nappal az euróövezeti jegybank gazdaságélénkítő politikájának sorsát meghatározó egyeztetések megkezdése előtt.

A pénzromlás üteme már négy és fél éve marad el az EKB 2 százalékos célszámától. Az euróövezet gazdasága hiába mutatja a legjobb teljesítményt a pénzügyi világválság óta, ha az infláció továbbra is nyomott marad, az alátámaszthatja az EKB rendkívül laza monetáris politikájának meghosszabbítása mellett szóló érveket.

Constancio kifejtette: növekszik a bizonytalanság a világgazdaság fellendülésének tartósságát illetően, és ez különösen igaz az Egyesült Államok esetében, ami megnehezíti az infláció és a munkanélküliségi szintek normalizálását az euróövezetben. Az év elején még valószínűnek látszó globális reflációból nem lett semmi – tette hozzá az EKB alelnöke, aki egyúttal arra is figyelmeztetett, hogy fennáll a veszélye váratlan piaci kilengéseknek és a pénzügyi feltételek szigorításának.

“A pénzügyi feltételek váratlanul romolhatnak például az Egyesült Államokban történő események következtében, vagy feltörekvő piaci fejlemények, vagy geopolitikai kockázatok miatt” – hangoztatta.

A központi bankok számos döntéshozóját aggasztja az alacsony infláció, mert az magában rejti azt a kockázatot, hogy deflációba kerül a gazdaság, ami váratlan csapást mérne a növekedésre.

Az EKB eszközvásárlási programja, amely az infláció felélesztését és a gazdaság élénkítését szolgálja, elvileg már az év végén kifuthatna – a kormányzótanács az ősszel dönt a sorsáról. Miközben a konzervatív döntéshozók egy rendezett, de viszonylag gyors kivezetést szorgalmaznak, a laza pénzpolitika fenntartásának hívei arra figyelmeztetnek, hogy az infláció nem éri el a célszámot a következő években, és a mennyiségi enyhítés gyors lezárásával azt kockáztatnák, hogy még jobban kitolódik az alacsony infláció időszaka.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

brexit-wall

A kompromisszum megszületett, de megoldás nincs az ír határkérdésre

A hétfőn reggel elfogadott jogi tervezet magában foglalja majd azt a London által korábban élesen elutasított rendelkezést, amelynek értelmében Észak-Írország továbbra is részese lenne a vámuniónak, illetve a belső piaci szabályozás is érvényes maradna rá, amíg nem találnak ki más megoldást a fizikai határellenőrzés visszaállításának elkerülésére az Ír-szigeten.

Read More »