Tovább mélyül az orosz-amerikai diplomáciai válság

Az Egyesült Államok felszólította Oroszországot, hogy zárja be San Franciscó-i főkonzulátusát,  továbbá szüntesse be tevékenységét washingtoni és New York-i konzulátusának egy-egy hivatalában – közölte csütörtökön az amerikai külügyminisztérium.

A bezárásokra az amerikai fél legkésőbb szombatig – szeptember 2-ig – ad időt.  Washington ezzel a döntésével arra reagált, hogy, Moszkva júliusban elrendelte: az Egyesült Államoknak szeptember 1-jéig 755 fővel csökkentenie kell oroszországi nagykövetségének és konzuli képviseleteinek létszámát.

Az oroszországi amerikai képviseleteken a létszámcsökkentésre hivatkozva augusztus 23-án felfüggesztették a vízumkiadást, amelyet péntektől kizárólag a moszkvai nagykövetség konzulátusán újítnak fel. Az amerikai nagykövetség közölte, hogy lelassul a beutazási engedélyek kiállításának üteme.

“Úgy véljük, ez az orosz lépés jogtalan volt és káros a két ország kapcsolatára nézve” – mondta Heather Nauert amerikai külügyi szóvivő.

Sajnálkozását fejezte ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön amerikai hivatali partnerének, Rex Tillersonnak “a kétoldalú kapcsolatokban fokozódó feszültségek” miatt – a közölte csütörtökön az orosz diplomáciai tárca.

Lavrov, aki telefonon hívta fel az amerikai külügyminisztert, közölte, hogy Moszkva figyelmesen tanulmányozza majd a washingtoni bejelentést, amelynek értelmében Oroszországnak diplomáciai objektumokat kell bezárnia az Egyesült Államokban, s ezt követően közli majd válaszlépéseit.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI/Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek