A berlini polgármester is beszállt az Air Berlin körül folyó pókerjátszmába

Berlin polgármestere közölte: városa a Lufthansát támogatja az Air Berlinért folyó versenyben, emellett pedig élesen támadta a csődbe ment német légitársaságra pályázó egyik aspiránst, az ír Ryanairt.

“A Ryanair munkavállaló ellenes vállalat. Üzleti modellje korai kapitalista” – mondta Michael Müller a Tagesspiegel című lapnak. A szociáldemokrata városvezető egyértelműen amellett szállt síkra, hogy a Lufthansa vegye át az Air Berlint.

Brigitte Zypries gazdasági miniszter korábban közölte, hogy az Air Berlin jelenleg a Lufthansával, a Ryanairrel és az Easyjet brit diszkont légitársasággal tárgyal a lehetséges megoldásról. Hangsúlyozta, hogy a német kormány nem vesz részt a megbeszéléseken.

Az Air Berlin augusztus 15-én jelentett csődöt, miután fő részvényese, az Etihad Airways úgy döntött, hogy nem támogatja tovább anyagilag a légitársaságot. A szövetségi kormány 150 millió eurós áthidaló kölcsönt bocsátott az Air Berlin rendelkezésére, hogy ne kelljen leállítani a működését. Brigitte Zypries szövetségi gazdasági miniszter azonban kizárta, hogy az állam átvállalná a cég adósságait.

A Ryanair korábban közölte: a mesterségesen létrehozott csődeljárás nyilvánvalóan azt szolgálja, hogy a Lufthansa adósságmentesen átvehesse az Air Berlint. Egyértelmű, hogy ez összeesküvés a német kormány és a két légitársaság között – írta közleményében a legnagyobb európai diszkont légitársaság.

Korábban írtuk: Csökkenő utasforgalom és bevétel az Air Berlinnél

Forrás: MTI/dpa

Felkapott hírek

Friss hírek