Szíria másik felére buszoztatják az Iszlám Állam harcosait

Az Iszlám Állam terrorszervezet kötelékébe tartozó harcosok és családtagjaik megkezdték hétfőn a libanoni-szíriai határtérség elhagyását az előző nap meghirdetett tűzszüneti egyezmény keretében – jelentette a szíriai állami televízió.

Ez az első alkalom, hogy az Iszlám Állam nyilvánosan beleegyezett területeinek kényszerű kiürítésébe. A híradás szerint a terrorszervezet tagjait szállító konvojokat a szíriai hadsereg kíséri Kelet-Szíriának Irakkal határos olyan térségei felé, amelyeket a dzsihadisták még mindig uralmuk alatt tartanak – mintegy kéttucat busz és 11 mentőkocsi hagyta el a térséget a szélsőségesek kezén lévő Bukamal városa felé.

Az Iszlám Állam vasárnap beleegyezett abba, hogy harcosai feladják enklávéjukat a libanoni-szíriai határon a libanoni hadsereg, illetve a szíriai kormányerők hetek óta párhuzamosan folyó offenzíváját követően.

A szíriai al-Ihbaríja állami tévécsatorna híradása szerint 250 iszlamista utazott a buszokon, míg a damaszkuszi rezsimmel szövetséges Hezbollah síita fegyveres szervezet közlésében hozzáfűzte, hogy 25 sebesült harcost vittek a mentőkocsikon. Összesen mintegy 600 embernek kell a megállapodás értelmében elhagynia a térséget.

Abbász Ibrahim, a libanoni belbiztonsági erők tábornoka elmondta: libanoni tisztségviselők és a Hezbollah is az Iszlám Állam megadásaként értelmezik az evakuálást. “Nem alkuszunk. A győztes helyzetében vagyunk és feltételeket diktálunk” – tette hozzá.

A damaszkuszi rezsim erőinek egyik névtelenül nyilatkozó parancsnoka elmondta: Szíria és a Hezbollah is inkább elfogadja a térség kiürítését, mintsem hogy véres összecsapást vívjon a végsőkig az iszlamistákkal. “Minden csata, amely tárgyalással vagy megadással ért véget, győzelmes” – tette hozzá.

Az Iszlám Állam mintegy 300 négyzetkilométeres térséget tartott még nemrég megszállása alatt a szíriai-libanoni határ térségében, a libanoni Arszal városától, illetve a keresztények lakta Rasz-Baalbektől egészen a szíriai területen fekvő Kalamun hegységig.

Az orosz védelmi tárca a nap folyamán közölte, hogy az Iszlám Állam az uralma alatt lévő Deir-ez-Zór tartományba irányította át a rendelkezésére álló nehézfegyverzetet, a többi között harckocsikat, illetve a gránátvetőkkel és nehézgéppuskákkal felszerelt járműveit. A tárca szerint miután a szíriai hadsereg az orosz légierő támogatásával sikeres támadást indított Ganem-Ali város térségében az iszlamisták ellen, az Iszlám Állam Deir-ez-Zór védelmére próbálja összevonni fegyvereseit és védelmi állásokat létrehozni.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/AP

Felkapott hírek

Friss hírek

csehorszag

Babis a szociáldemokraták felé kacsintgat

A csehországi kormányalakítási tárgyalásokon jelenleg az "egyetlen asztalon lévő változat" az ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) alakította kormány, amelyet a kommunisták támogatnának - jelentette ki Andrej Babis ügyvezető miniszterelnök szerdán, miután tárgyalt Jan Hamácekkel, a szociáldemokraták vasárnap megválasztott új elnökével.

Read More »