Barack Obama újabb rendeletét törölte el Donald Trump

Jeff Sessions igazságügyi miniszter a legnagyobb rendőrszakszervezet tanácskozásán elmondott beszédében hétfőn bejelentette: a Trump-kormányzat eltörli az előző elnök, Barack Obama 2015-ben hozott rendeletét és ismét lehetővé teszi, hogy a rendőrség páncélozott járműveket, gránátvetőket, és más katonai felszereléseket vásárolhasson a hadseregtől.

A tiltást a 2014-ben, Missouriban lévő Ferguson városában elkövetett rendőri túlkapás és az ezt követő tüntetések után foganatosította Obama akkori elnök – döntését sok rendőri egység vitatta szerte az Egyesült Államokban.

A mostani intézkedésnek is vannak ellenzői, beszédében azonban Sessions miniszter leszögezte:

“A felszínes aggodalmakat nem helyezhetjük a közbiztonság elé”.

Az elnöki rendelettel érvényre juttatandó döntésre utalva Sessions hangsúlyozta, hogy az a rendőröknek “lehetővé teszi, hogy munkavégzés közben az életük ne legyen veszélyben, s egyúttal erős jelzés arra is, hogy nem engedjük meg a bűnözés, az erőszak, a törvénytelenség új normává válását”.

A rendőri hatóságok régóta szorgalmazták az Obama-féle elnöki rendelet eltörlését, egyes emberjogi szervezetek – például az Amerikai Polgári Jogok Uniója – viszont aggodalmukat fejezték ki.

Jeff Sessions beszéde után az igazságügyi minisztérium közleményben szögezte le, hogy a hétfői döntés “elmozdulást jelent  a politikában annak érdekében, hogy a rendőrségnek rendelkezésére álljanak a bűnözés visszaszorításához és a közbiztonság megőrzéséhez szükséges eszközök”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

brexit_640

Juncker tárt karokkal várja vissza a briteket az EU-ba

Nem lehet akadálya, hogy az Egyesült Királyság végül tagja maradjon az Európai Uniónak, amennyiben a britek esetleg meggondolják magukat - jelentette ki szerdán Strasbourgban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, hozzáfűzve, ha nem is így történik, szeretné, hogy a szigetország egyszer visszatérjen az EU-ba.

Read More »