Kína megint odaszúrt egyet Észak-Koreának

Peking bejelentette, hogy megtiltotta az észak-koreai cégeknek és állampolgároknak újabb vállalatok alapítását Kínában. Az intézkedést az ENSZ által nemrégiben elrendelt nemzetközi szankciók értelmében hozták meg.

Phenjan szombaton három újabb rövid hatótávolságú rakétát lőtt ki a Japán-tengerbe, miközben nagyszabású amerikai-dél-koreai hadgyakorlatot tartanak a Koreai-félszigeten.

Kína, Phenjan fő szövetségese és gazdasági támasza már a múlt héten bejelentette, hogy felfüggeszti Észak-Koreából származó jelentős vas-, ólom- és tengeriélelmiszer-importját, miután februárban már leállította a szénimportot is.

A jövőben tilos lesz észak-koreai beruházóknak vagy vállalkozóknak Kínában új vállalatot alapítani, legyen szó kínai céggel közösen alapított vegyesvállalatról vagy külföldi tőkével létrehozott cégről – áll a kínai kereskedelmi minisztérium által péntek éjjel közzétett közleményben.

Az azonnali hatállyal érvénybe lépő rendelet tiltja a már működő vegyesvállalatok bővítését is.  A kínai cégek új észak-koreai beruházásainak engedélyezési kérelmét is visszautasítják – tette hozzá a tárca.

Az újabb intézkedések további kellemetlenségeket okozhatnak Észak-Korea számára, mivel a Phenjan által külföldön alapított cégek – közöttük kereskedőházak vagy éttermek – fontos devizaforrást jelentenek az ország számára.

A most elfogadott szankciók az ENSZ Biztonsági Tanácsa által augusztus elején Phenjan ellen meghozott – és Kína, a BT egyik állandó tagja által jóváhagyott – újabb nemzetközi gazdasági büntetőintézkedések keretébe illeszkednek. Az intézkedések célja – amelyeket a Phenjan által júliusban végrehajtott ballisztikusrakéta-kísérletekre válaszul rendeltek el -, hogy évi 1 milliárd dolláros bevételtől fosszák meg Észak-Koreát, ily módon késleltetve atom- és ballisztikusrakéta-programját.

Kapcsolódó cikkünk: Gazdasági hátrányai ellenére Kína elkötelezett az észak-koreai szankciók ügyében

Forrás: MTI/AFP

Felkapott hírek

Friss hírek