Kína megharagudott az USA-ra az új szankciók miatt

Az Egyesült Államoknak “azonnal ki kell javítania” a kínai-amerikai kétoldalú együttműködést veszélyeztető “hibáját”, amelyet azzal követett el, hogy Észak-Korea támogatására hivatkozva egyoldalú szankciókat hozott kínai vállalatok és személyek ellen – jelentette ki kedden Kína washingtoni nagykövetségének egyik szóvivője.

Washington aznap az észak-koreai rakéta- és atomfegyverprogram támogatása miatt jelentett be szankciókat kínai és orosz cégekkel és magánszemélyekkel szemben. Az amerikai vád szerint a büntetőintézkedésekkel sújtottak nyersanyagot biztosítottak Észak-Koreának, vagy üzleti kapcsolatban állnak vele, amivel lehetővé teszik a fegyverkezési programok finanszírozását.

A kínai szóvivő leszögezte, hogy Peking ellenzi azokat a büntetőintézkedéseket, amelyek nem az ENSZ Biztonsági Tanácsa által hozott határozatok körébe illeszkednek.

Az új büntetőintézkedéseket alig pár héttel azután jelentette be az amerikai kormányzat, hogy az ENSZ BT újabb, a korábbiaknál is keményebb szankciókat fogadott el Észak-Korea ellen, mert végrehajtotta első kísérletét nagy hatótávolságú, interkontinentális ballisztikus rakétával, amely – becslések szerint – elérheti az Egyesült Államokat is.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek