Nagy bajban van a Provident Financial

Kedden 63 százalékkal zuhant a Provident Financial részvényének árfolyama a londoni tőzsdén, miután a pénzintézet néhány hét alatt másodszor adott ki profitfigyelmeztetést.

A személyi kölcsönök folyósítására specializálódott brit pénzintézet ismét mérsékelte eredményvárakozását, s közölte: erre az évre nem fizet osztalékot, valamint Peter Crook vezérigazgató azonnali hatállyal távozik a cégtől.

A Provident Financial nem azonos az International Personal Finance-szel, amely a magyar Provident tulajdonosa, és 2007-ben a Provident Financial Plc-ről vált le. A két cég között nincs tulajdonosi kapcsolat.

A részvény-árfolyam összeomlása az egyik legnagyobb napi zuhanás az FTSE-100 indexet alkotó papírok történetében. A cég részvényének jegyzése az idén már közel 78 százalékkal esett. A piacon már hétfőn elterjedt a hír, hogy fedezeti alapok áresésre spekuláló pozíciókat nyitottak, shortolják a Provident Financial papírját.

A Provident Financial a gyengébb bonitású ügyfelekre specializálódott. Az utóbbi időben nehézségei vannak kinnlevőségei behajtásával és hitelállománya is csökkent.

Forrás: MTI/APA/Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek