Visszaül a tárgyalóasztalhoz az USA

Az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Megállapodásról (NAFTA) szóló tárgyalásokat az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó szeptember elején folytatja – derül ki a három ország tárgyaló delegációinak vasárnap este kiadott közös közleményéből.

Az 1994-ben aláírt szabadkereskedelmi megállapodás újratárgyalásának első fordulója öt napig tartott és vasárnap zárult Washingtonban. A közös közlemény szerint az első fordulóban napirendre került javaslatok “mélysége és nagy száma” arra utal, hogy mindhárom ország szeretne “gyorsan” és új, “nagyra hivatott”  megállapodásra jutni. Egyik fél sem – köztük az Egyesült Államok főtárgyalója sem – említette, hogy szándékában állna a szabadkereskedelmi megállapodás felmondása.

Donald Trump amerikai elnök már a tavalyi választási kampányában, majd elnökké választása után is azt hangoztatta, hogy a NAFTA-t újra kell tárgyalni, mert kedvezőtlen az amerikai érdekek számára, s ha nem sikerülne az újratárgyalás, akkor Washington fel is mondja a megállapodást.

Az amerikai kormányzat május 18-án hivatalosan elindította a tárgyalásokat Kanadával és Mexikóval a NAFTA korszerűsítésére. Ezzel elindult a 90 napos konzultáció a kongresszussal és a közvéleménnyel.

Trump egyébként alapvetően ellenzi a multilaterális szabadkereskedelmi egyezményeket. Választási ígéretéhez híven már első munkahetének első napján, január 23-án aláírta azt a rendeletet, amelynek értelmében az Egyesült Államok kilép a Csendes-óceáni Partnerség (TPP) nevet viselő egyezményből.

Robert Lighthizer, az amerikai küldöttség vezetője szerdán – a megbeszélések első napján – jelezte, hogy az amerikai kormányzat nem akarja mindenáron felmondani a szerződést, de nem csupán apró kiigazításokat akar, hanem mélyreható változtatásokat. Lighthizer elsősorban Ildefonso Guajardo Villarreal mexikói gazdasági miniszternek, a mexikói tárgyalóküldöttség vezetőjének címezte ezt.

Az Egyesült Államoknak ugyanis a NAFTA 1994-es aláírása óta 1,6 milliárd dollárra duzzadt a kereskedelmi deficitje Mexikóval szemben, és érzékenyen érinti az amerikai gazdaságot az is, hogy sok vállalat az alacsony bérköltségek miatt kiszervezte a munkahelyeit.

A kanadai küldöttség vezetője, Chrystia Freeland külügyminiszter “történelminek” nevezte a tárgyalásokat. A tárgyalások második fordulóját Mexikóban tartják, és szeptember végére Kanadában tervezik a harmadik fordulót.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek