Két gázolásos merénylet történt Spanyolországban

Kisteherautó hajtott gyalogosok közé Barcelona központjában csütörtök délután. A terrortámadásnak hivatalos információk szerint 13 halottja és közel 100 sebesültje van. A két támadó a helyszínről elmenekült és egy közeli étteremben ejtett túszokat. Időközben kiderült, hogy egy tengerparti üdülőhelyen is volt gázolásos merénylet Spanyolországban.

Kisteherautó hajtott gyalogosok közé Barcelona központjában csütörtök délután. A rendőrség terrorista támadásnak minősítette az esetet.

A furgon a Las Ramblas sugárúton hajtott a járdára, mintegy 600 méteren keresztül gázolt, míg végül egy kioszknak ütközött a La Boquería piachoz közel.

A kisteherautó vezetője és tettestársa elmenekült elmenekült. Névtelenségbe burkolódzó rendőrségi forrásokra hivatkozva az El País című spanyol lap arról adott hírt, hogy ketten követték el a támadást, amely után bevették magukat egy közeli étterembe és túszokat ejtettek. A helyi sajtó jelentése szerint a rendőrség tárgyalásba kezdett a túszejtőkkel.

A rendőrség lezárta a környéket, akárcsak a közeli metró- és vasútállomásokat, a lakosságot pedig arra kérte, maradjon távol, hogy ne akadályozza a mentők munkáját.

Megvan az egyik gyanúsított

A katalán rendőrség azonosította a csütörtök délutáni Barcelonában elkövetett gázolásos merénylettel kapcsolatban őrizetbe vett gyanúsítottat, aki feltehetőleg bérelte és vezette a furgont , amellyel több tucat embert elgázolt – írta az El Público című spanyol internetes lap rendőrségi forrásokra hivatkozva.

A különböző sajtóforrások szerint a gyanúsított neve Driss Oukabir, aki marokkói származású francia állampolgár, eredetileg a francia Marseille-ből származik, de a Barcelonától több mint száz kilométerrel északra található Ripollban lakott, és legálisan tartózkodott Spanyolországban. A férfi büntetett előéletű, a rendőrségi források szerint 2012-ben szabadult a börtönből. Arra vonatkozó információkat, hogy korábban miért ült börtönben, a rendőrség nem közölt.

Megerősítik a biztonsági intézkedéseket Spanyolországban

Megerősítik a biztonsági intézkedéseket a legalább 13 halálos áldozatot követelő csütörtöki barcelonai gázolásos terrortámadás után – jelentette be Mariano Rajoy konzervatív spanyol miniszterelnök.

A kormányfő késő este Twitter-üzenetben közölte, hogy úton van a katalán fővárosba, hogy személyesen koordinálja a biztonság megerősítésére irányuló erőfeszítéseket.

A terroristák soha sem fognak megtörni egy egységes népet, amely a szabadságot választja a barbárság helyett. Egész Spanyolország együtt érez az áldozatokkal és a hozzátartozóikkal

– áll a kormányfő üzenetében.

A spanyol királyi család elítélte a véres támadást, “gyilkosoknak, bűnözőknek” nevezve az elkövetőket, akik “nem fognak bennünket megfélemlíteni”.

Az Iszlám Állam jelentkezett a merénylet elkövetőjeként

Az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet jelentkezett a barcelonai gázolásos merénylet elkövetőjeként.

A szervezet a szócsövének számító Aamák hírügynökség révén tudatta, hogy harcosai a követték el a merényletet válaszul az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció katonai támadásaira.

Nem csak Barcelonában volt merénylet

A katalán rendőrség agyonlőtt négy feltételezett terroristát egy éjszakai akcióban. Egy személyt megsebesítettek és elfogtak – jelentette be egy szóvivő pénteken.

A tájékoztatás szerint az illetők szintén gázolásos merényletet követtek el a Barcelonától 120 kilométerre délre fekvő Cambrils tengerparti üdülőhely központjában, és hét embert megsebesítettek, kettőt közülük súlyosan. A rendőrség a nyomukba eredt, rajtuk ütött, és lelőtte őket. Az életben maradt személy állapota súlyos.

A rendőrség azt is közölte, hogy a gyanúsítottak robbanó övet hordtak a testükön. Azt még vizsgálják, hogy van-e összefüggés a csütörtöki barcelonai és ezen merénylet között.

A város lakóit felszólították a hatóságok az interneten, hogy maradjanak otthon, ne menjenek ki az utcára, ne kockáztassák az életüket.

Kapcsolat van a két merénylet között

Joaquín Forn katalán belügyminiszter azt mondta: a hét embert megsebesítő gázolásos merényletet ugyanúgy követték el, mint a barcelonait. Azt nem árulta el, hogy a hatóságok mi alapján látnak kapcsolatot a két eset között. Megerősítette, hogy a barcelonai merényletben gázoló kisteherautó sofőrje még mindig szökésben van.

Közben meghalt a cambrilsi merénylet ötödik gyanúsítottja is, akit meglőttek a rendőrök. A rendőrség nyomába eredt a terroristáknak, négyet agyonlőtt, az ötödiket súlyosan megsebesítette. Mint korábban közölték, az illetőkön robbanómellény volt. Ezeket a rendőrök felrobbantották.

A helyi média szerint a cambrilsi gázolók nekihajtottak egy rendőrautónak is, amellett, hogy járókelőket gázoltak el.

Ausztrálok és hongkongiak is vannak a barcelonai merénylet halálos és sebesült áldozatai között – közölték, bár nem lehet tudni, hogy a hongkongit vagy hongkongiakat a kínaiak közé sorolták-e az előző listán. A katalán régió belügyminisztériuma korábban azt közölte, hogy a spanyolokon kívül franciák, németek, hollandok, argentinok, venezuelaiak, belgák, peruiak, írek, kubaiak, görögök, macedónok, britek, osztrákok, pakisztániak, tajvaniak, kanadaiak, ecuadoriak, amerikaiak, kuvaitiak, törökök és kínaiak is vannak az áldozatok között. Azt nem pontosították, hogy ki halt meg és ki az, aki csak megsebesült közülük. Tizenötnek súlyos az állapota, 23-nak kevésbé súlyos, 50-nek kisebb sérülései vannak. Gyerekek is vannak köztük.

Így reagáltak a világ vezetői a barcelonai gázolásra

Több uniós vezető, illetve a NATO és az Európa Tanács főtitkára is részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak a csütörtök délután Barcelonában elkövetett gázolásos merénylet után. Donald Trump amerikai elnök Twitter-üzenetben ítélte el a számos áldozatot követelő terrortámadást.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közleményt adott ki: mélységesen lesújtották és elszomorították a történtek. Mint írta, Brüsszel készen áll minden szükséges segítséget megadni a helyi hatóságoknak, ugyanakkor hangsúlyozta: “soha nem fogjuk hagyni, hogy megfélemlítsenek az ilyen barbár cselekedetek”.

Az Európai Unió részéről mások mellett Federica Mogherini kül- és biztonságpolitikai főképviselő, valamint Antonio Tajani, az Európai Parlament, és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is részvétét fejezte ki. Utóbbi leszögezte: “egész Európa Barcelona mellett áll”.

Később Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is együttérzését fejezte ki, elítélve a “borzalmas merényletet”. A történtekre Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára is reagált, azt írta, hogy “sokkolták és elborzasztották” a barcelonai események, és szolidaritásáról biztosította Spanyolországot.

Emmanuel Macron francia elnök országa szolidaritását tolmácsolta “a barcelonai tragikus támadás áldozatainak”. A francia kormány szintén szolidaritását fejezte ki az áldozatokkal, a hatóságokkal és a spanyol néppel. Jean-Yves Le Drian külügyminiszter és Nathalie Loiseau, az európai ügyek minisztere közleményben tudatta, hogy folyamatosan tájékozódnak a helyzet alakulásáról.

Huszonhat francia állampolgár sérült meg a barcelonai merényletben csütörtökön, közülük legalább tizenegy állapota súlyos – közölte a francia külügyminisztérium pénteken. A közlemény szerint Jean-Yves Le Drian, a francia diplomácia vezetője pénteken Barcelonába utazik, és meglátogatja a sérülteket. A barcelonai francia konzulátus folyamatos kapcsolatban áll a spanyol hatóságokkal a történtek után – tette hozzá a külügyminisztérium.

Theresa May brit miniszterelnök részvétét fejezte ki az áldozatoknak. “Mélyen megrázott bennünket a barcelonai merénylet. Együtt érzünk az áldozatok hozzátartozóival” – írta Twitter-üzenetében Sigmar Gabriel (SPD) német külügyminiszter. Angela Merkel kancellár szóvivője a Twitteren ítélte el a “lázító merényletet”.

“A terroristák gyilkos őrülete Barcelonára csapott le” – írta a mikroblogon Didier Reynders belga külügyminiszter, akinek az országában a dzsihadisták szintén súlyos merényleteket követtek el korábban. A csütörtöki barcelonai merényletben egy belga nő is életét vesztette.

Donald Trump amerikai elnök, akit folyamatosan tájékoztatnak a barcelonai helyzetről, Twitter-üzenetben ítélte el a terrortámadást, és közölte: bármit megtesznek, hogy segítséget nyújtsanak. Külügyminisztere, Rex Tillerson japán kollégájával, Kóno Taróval tartott közös sajtótájékoztatóján felajánlotta az Egyesült Államok támogatását a spanyol hatóságoknak. “A terroristáknak világszerte tudniuk kell, hogy az Egyesült Államok és a szövetségesei eltökéltek, hogy megtalálják és bíróság elé állítsák őket” – mondta Tillerson.

Vlagyimir Putyin orosz elnök határozottan elítélte “a kegyetlen és cinikus bűncselekményt”, és “az egész nemzetközi közösségnek a terrorizmus erői elleni erőfeszítései tényleges egyesítését” szorgalmazta – tudatta a Kreml sajtószolgálata. Az orosz külügyminisztérium Twitter-oldalán hangsúlyozta, hogy erre a gonosztettre nem lehet mentség”.

Elítélte a merényletet Paolo Gentiloni olasz, Justin Trudeau kanadai, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Michelle Bachelet chilei és Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnök, valamint több latin-amerikai – közöttük az argentin – kormány is.

Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter a merénylet után kijelentette: “Lengyelországban nincsenek hasonló incidensek, mert nincsenek a befogadó országba nem integrálódó emberek lakta enklávék. Blaszczak szerint a menekültek áthelyezése “olyan mechanizmus, amely milliókat bátorít fel arra, hogy Európába jöjjenek. Ennek pedig tragikus a vége. A civilizációk összeütközésének tanúi vagyunk” – tette hozzá a lengyel belügyminiszter, aki szerint “az egyetlen lehetőség Európa számára, hogy bezárja a kapuit”.

Ferenc pápa “mélységes aggodalmát és a spanyol nép iránti szolidaritását tolmácsolta a vatikáni szóvivő, Greg Burk közleménye révén.

Elítélte a gázolásos merényletet hasonló merényletek által sújtott London, Párizs és Nizza polgármestere is. A munkáspárti Sadiq Khan londoni főpolgármester kijelentette, hogy a brit főváros támogatást nyújt a véres terrortámadás után Barcelonának. A brit fővárosban idén több terrortámadást követtek el. Március 22-án dzsihadisták egy kisteherautóval a Westminster-hídon, június 3-án pedig a London Bridge-nél hajtottak a tömegbe, és több embert megkéseltek.

Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere – ahol dzsihadisták 2015. november 13-án több mint 120 embert gyilkoltak meg több támadásban – Twitter-oldalán közzétett üzenetében aláhúzta: “Barcelona és Párizs a nyitottság, a szeretet és a tolerancia városa. Ezek az értékek erősebbek, mint a gyalázatos és gyáva terrorizmus”. Christian Estrosi, Nizza polgármestere – ahol 2016. július 14-én egy gázolásos terrortámadásban 86 ember halt meg – a mikroblog portálon támogatásáról biztosította a borzalmas támadás áldozatait.

Forrás: MTI/AP/Reuters/AFP/dpa/EFE/PAP/TASZSZ

Felkapott hírek

Friss hírek

Űrverseny ázsiai módra

Az ázsiai kontinens három kiemelkedő világűrbeli hatalommal is büszkélkedhet - Kína, India és Japán is aktívan fejleszti képességeit. Amíg azonban Kína a saját útját járja, India és Japán összefogással próbálja túlszárnyalni vetélytársát. Szakértők szerint a verseny csak fokozódni fog, a világűr pedig már nem a békés együttműködés színtere.

Read More »

A honlap további használatához kérjük fogadja el a sütik használatát. További információt adatvédelmi tájékoztatónkban és a sütik kezelésére vonatkozó tájékoztatónkban talál.

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás