Kezdődhet a kereskedelmi háború Kína és az USA között

Donald Trump amerikai elnök jegyzéket írt alá hétfőn a szabadalmi jogot érintő kínai gyakorlat kivizsgálásáról. Az elnök által aláírt memorandum célja, hogy zöld utat adjon annak a vizsgálatnak, amely az amerikai szellemi termékek feltételezett kínai eltulajdonítását kívánja feltárni.

Donald Trump “nagy lépésnek” minősítette a dokumentumot, amellyel felhatalmazta Robert Lighthizert, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalóját, hogy amennyiben elégséges és megfelelő bizonyítékot lát, hozzon döntést az esetleges nyomozás megindításáról. Ha Lighthizer megindíttatja a nyomozást, akkor a Kínában tevékenykedő amerikai vállalatoknak kötelezően be kell jelenteniük az Egyesült Államokban a szellemi termékeiket.

“Megvédjük dolgozóinkat, megvédjük a mi csodálatos országunkat előrevivő innovációt, alkotóképességet és találmányokat” – fogalmazott az elnök, aki “az amerikai szellemi termékek eltulajdonításával” vádolta meg Kínát.

Lighthizer a dokumentum aláírása után kijelentette: “mindenre kiterjedő” vizsgálatot indíttat, és “amennyiben szükséges, meghozzák az intézkedéseket az amerikai ipar védelmében”. A kereskedelmi főtárgyaló leszögezte: a lehető leggyorsabban elkészíti jelentését a Fehér Háznak.

Donald Trump mind az elnökválasztási kampányában, mind elnökként azt hangoztatta, hogy Kína nem folytat tisztességes kereskedelmet, és ezt kivizsgáltatja. Az Egyesült Államoknak 2016-ra 350 milliárd dollárosra hízott a kereskedelmi deficitje Kínával szemben, és Trump többször jelezte Pekingnek, hogy szükségesnek tartja a kereskedelem kiegyensúlyozását, például a kínai piac több szektorának megnyitásával, vagy a vegyesvállalatok létrehozására vonatkozó kínai szabályozások enyhítésével.

Kína máris válaszlépéseket jelentett be

A kínai kereskedelmi minisztérium közelebbről meg nem határozott válaszlépéseket jelentett be kedden arra az esetre, ha az Egyesült Államok ártana a gazdasági kapcsolatoknak, miután Donald Trump amerikai elnök jegyzéket írt alá a szabadalmi jogot érintő kínai gyakorlat kivizsgálásáról.

“Peking nem marad tétlen, megfelelő intézkedésekkel fogja megvédi Kína törvényes jogait és érdekeit, ha az Egyesült Államok nem tartja tiszteletben a tényeket és a multilaterális kereskedelem szabályait, illetve a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatoknak ártó intézkedéseket hoz” – hangzott el.

Washingtonnak meg kellene becsülnie a jelenlegi együttműködést, a kedvező gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokat – figyelmeztetett a pekingi minisztérium, mondván: bárminemű protekcionizmus mindkét fél érdekeit sértené.

A kereskedelmi minisztérium szerint Kína folyamatosan erősíti a szellemi tulajdon védelmét szolgáló jogszabályokat.

Kapcsolódó cikkünk: Mi vezetett oda, hogy Kína és az USA kapcsolata mélyponthoz ért?

Forrás: MTI/Reuters/dpa

Felkapott hírek

Friss hírek