Fokozódik a feszültség, elkészült az észak-koreai támadás terve

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető tájékoztatást kapott a hadserege által kidolgozott tervekről, amelyek értelmében rakétatámadást hajtanának végre a Guam amerikai külbirtok térségében – jelentette kedden a KCNA észak-koreai állami hírügynökség. A phenjani rezsim vezetője úgy fogalmazott, hogy még egy ideig figyelemmel kíséri az Egyesült Államok cselekedeteit, mielőtt döntést hozna az ügyben.

Az észak-koreai vezető országa rakétaerőinek főhadiszállásán tett hétfői látogatásakor ugyanakkor aláhúzta, kész elrendelni a támadást, s úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok már érzi a “hurkot a nyaka körül”, amit saját háborús csörtéje váltott ki. Hangsúlyozta: a Koreai-félszigeten kialakult feszültségek tükrében, az amerikaiak “józanul mérlegeljék mit nyerhetnek és mit veszthetnek”.

Az Egyesült Államoknak, amely elsőként telepített nukleáris fegyvereket Észak-Korea közelébe, elsőként kell meghoznia a helyes döntést, és tettekkel igazolnia, hogy enyhíteni szeretne a Koreai-félszigeten kialakult feszültségeken, illetve el akar kerülni egy veszélyes katonai összecsapást – hangoztatta Kim Dzsong Un. Egyben azt is követelte, hogy Washington hagyjon fel az “arrogáns provokációkkal” és az “egyoldalú követelésekkel”.

Észak-Korea a múlt héten jelentette be, hogy fontolgatja négy ballisztikusrakéta indítását Guam irányába. Tovább

Az USA továbbra is hajlik a diplomáciai megoldásra

Az Egyesült Államoknak nem áll szándékában rendszerváltozást előidézni Észak-Koreában – állította közös véleménycikkében James Mattis amerikai védelmi miniszter és Rex Tillerson, az amerikai diplomácia vezetője. Mattis és Tillerson álláspontját a The Wall Street Journal című napilap jelentette meg hétfőn.

A két miniszter hangsúlyozta: az Egyesült Államoknak “nem áll érdekében a rendszerváltozás, vagy Korea felgyorsított újraegyesítése, és Washington “nem keres semmiféle ürügyet arra, hogy csapatokat állomásoztasson a demilitarizált övezettől északra”. Mattis és Tillerson leszögezte: országuk nem akar semmi rosszat tenni az észak-koreai népnek, amely szerintük “már eddig is sokat szenvedett, s amelyet nem szabad összekeverni az ellenséges phenjani rezsimmel”.

James Mattis és Rex Tillerson megállapította, hogy az Egyesült Államok és Észak-Korea között a koreai háború óta nem volt ilyen erőteljes a feszültség, s ennek oka Észak-Korea többször végrehajtott törvénytelen ballisztikusrakéta-kísérlete és háborús hangneme. “Erre a Trump-kormányzat, a nemzetközi közösség által támogatott diplomáciai és gazdasági nyomásgyakorlással válaszol” – szögezte le a két tárcavezető. Mint írták, Washington célja az, hogy Észak-Korea felszámolja ballisztikusrakéta-programját és a Koreai-félsziget teljesen, ellenőrizhetően és visszafordíthatatlanul atomfegyvermentes legyen. Ehhez Washington “a kudarcot vallott stratégiai türelem politikáját új politikával váltja fel, a stratégiai elszámoltathatósággal”.

A két politikus utalt arra is, hogy Kína szintén támogatja az amerikai diplomácia megközelítését. Ám leszögezték: ha Kína aktívabb szerepet kíván játszani a térség békességének és stabilitásának biztosításában, akkor “döntenie kell, hogy él-e az Észak-Koreára gyakorolt, meghatározó erejű diplomáciai és gazdasági befolyásával”.

Friss cikkünk a témában: Két tűz között Kína az észak-koreai konfliktus miatt

Mattis és Tillerson megjegyezte ugyanakkor: “nem reális” Kínának az a kérése, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea ne telepítse a THAAD rakétavédelmi rendszert, ez ugyanis szerintük “nem jelent veszélyt” Kínára.

“Az Egyesült Államok tárgyalni akar Phenjannal, de – tekintettel Észak-Korea tárgyalásokon hosszú idő óta tanúsított tisztességtelenségére és a nemzetközi egyezmények ismételt megsértésére, az észak-koreai rezsimen a sor, hogy jelezze óhaját a jóhiszemű tárgyalásokra” – hangsúlyozta James Mattis és Rex Tillerson. Hozzátéve, hogy e szándékra komoly jelzés lenne a provokatív fenyegetések, nukleáris kísérletek, rakéta-felbocsátások és más fegyverkísérletek azonnali beszüntetése.

Az amerikai védelmi miniszter mindettől függetlenül arra figyelmeztette hétfőn Észak-Koreát, hogy amennyiben rakétát indít az Egyesült Államok ellen, a konfliktus háborúvá szélesedhet. A tárcavezető először nem akart válaszolni, amikor az újságírók arról faggatták, vajon mi lehet az amerikai válasz az esetleges észak-koreai rakétatámadásra, később azonban leszögezte: az Egyesült Államok “perceken belül” meghatározza a rakéta röppályáját, s ha Guam szigete ellen irányul, “azonnal leszedjük”. James Mattis mindazonáltal hangsúlyozta: a döntés a válaszlépésről Donald Trump amerikai elnök jogkörébe tartozik.

Kapcsolódó cikkünk: Még odacsaphat az USA Észak-Koreának

Dél-Korea nem akar háborút

Nem lehet katonai akció a Koreai-félszigeten Szöul beleegyezése nélkül, ugyanakkor a dél-koreai vezetés mindent el fog követni, hogy megakadályozzon egy háborút – jelentette ki kedden Mun Dzse In dél-koreai elnök.

A Koreai-félszigeten csak Szöul dönthet katonai akcióról, más pedig nem határozhat ilyesmiről Dél-Korea hozzájárulása nélkül – hangsúlyozta Mun Dzse In televízióban közvetített beszédében, amelyet országának az 1910 és 1945 közötti japán uralom alól történt felszabadításának 72. évfordulója alkalmából mondott. A dél-koreai kormány minden tőle telhetőt megtesz, hogy minden eszközzel elejét vegye egy háborúnak – ígérte.

Mun Dzse In ugyanakkor arra sürgette országa északi szomszédját, hogy térjen vissza a tárgyalóasztalhoz. Hangsúlyozta: a Phenjan elleni büntetőintézkedések egyedüli célja, hogy párbeszédre bírják a kommunista állam vezetését.

Az észak-koreai kormányhoz fordulva Mun Dzse In kiemelte: nemzetközi együttműködés és együttélés hiányában a gazdasági fejlődés lehetetlen. Úgy fogalmazott, hogy sötét jövő és nemzetközi izoláció várja Phenjant, amennyiben nem tér le eddigi útjáról. A dél-koreai vezető szerint Phenjan nukleáris programjának befagyasztása jelenthetné az észak-koreai válság megoldásának kezdetét.

Mun Dzse In leszögezte: a rendezés csakis békés eszközökkel érhető el. Hozzátette: a szöuli és a washingtoni vezetés e tekintetben ugyanazon az állásponton van.

Észak-Koreáról egyeztetett Trump és Abe

Abe Sindzó japán kormányfő és Donald Trump amerikai elnök keddi telefonbeszélgetésük során megegyeztek arról, hogy elsődleges céljuk egy újabb észak-koreai rakéta kilövésének megakadályozása.

“Japán és az Egyesült Államok szilárd partnerségét, valamint Kína, Oroszország és a nemzetközi közösség együttműködését alapul véve megegyeztünk abban, hogy elsődleges célunk annak biztosítása, hogy Észak-Korea ne lőhessen ki több rakétát” – mondta el riportereknek a japán miniszterelnök.

Abe egyúttal elismerően szólt Trump elkötelezettségéről, amellyel térségbeli szövetségeseit védi a növekvő észak-koreai fenyegetéssel szemben: “Trump elnök úr megerősítette, hogy az Egyesült Államok kész válaszolni minden észak-koreai fenyegetésre vagy tevékenységre, amely sérti az Egyesült Államokat vagy szövetségeseit, Dél-Koreát és Japánt” – írta a telefonbeszélgetés után kiadott közleményében a Fehér Ház.

Az Egyesült Államok egy szövetségesi szerződés keretében védelmet ígért Japánnak. Magas rangú japán tisztségviselők ennek megerősítését fogják kérni a héten Washingtonban. Harmincperces beszélgetésük fennmaradó részében Trump és Abe olyan térségbeli és globális problémákról tárgyaltak, amelyekben Washington és Tokió is érdekelt – tette hozzá a Fehér Ház.

Az EU is figyelmeztette Észak-Koreát

Óva intette az Európai Unió kedden Észak-Koreát az újabb provokációktól, amelyek Brüsszel szerint csak tovább fokoznák a feszültséget a térségben és a világban.

Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főmegbízott hétfőn rendkívüli ülésre hívta össze a tagállamok képviselőit az észak-koreai helyzet miatt, és a találkozó után, keddre virradóra kiadott közleményben hangsúlyozta, hogy az EU számára rendkívül fontos a feszültség csillapítása. Mint írták: nem katonai, hanem békés eszközökkel, mindenekelőtt diplomáciai erőfeszítésekkel kellene megoldani a helyzetet, és elérni a Koreai-félsziget “teljes, igazolható és visszafordíthatatlan” nukleáris leszerelését, ugyanis “ez a tartós béke egyetlen módja”.

A tanácskozáson megállapodtak abban, hogy az EU és tagállamai is fokozni fogják diplomáciai erőfeszítéseiket az Ázsia és a világ biztonságát veszélyeztető válság rendezése érdekében.

A közleményben kiemelték továbbá, hogy az észak-koreai kísérleti atomrobbantások és rakétatesztek “komoly és aggasztó” megsértését jelentik a távol-keleti ország nemzetközi kötelezettségeinek és az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elfogadott határozatoknak. Az Európai Unió ezentúl is követni fogja a fejleményeket, és szükség esetén további intézkedéseket fog elrendelni a nemzetközi partnerekkel egyeztetve – tudatták.

A Politico brüsszeli hírportál arról számolt be névtelenséget kérő illetékesekre hivatkozva, hogy az EU nem kíván nagyobb, például közvetítői szerepet játszani a konfliktusban.

  • További cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/AP/dpa/Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

Pristina, 2018. április 26.
Hashim Thaci koszovói elnök (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megbeszélést folytat Pristinában 2018. április 26-án. (MTI/EPA/Petrit Prenaj)

Koszovó elsődleges célja a teljes jogú EU-tagság elnyerése

Főként Koszovó európai integrációjáról, de a vízumliberalizációról és a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezéséről is tárgyalt csütörtökön Pristinában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Hashim Thaci koszovói elnök, s utóbbi leszögezte: Pristina számára továbbra is a teljes jogú európai uniós tagság elnyerése a legfontosabb cél.

Read More »
Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »