A tálib lázadók nyílt levélben kérték az amerikai katonák kivonását Afganisztánból

Az afganisztáni kormányellenes tálib lázadók kedden nyílt levelet küldtek Donald Trump amerikai elnöknek, amelyben az amerikai csapatok kivonására szólították fel.

Zabihullah Mudzsáhid tálib szóvivő azt írta: Trump felismerte elődei hibáit azzal, hogy kezdeményezte az afganisztáni stratégia felülvizsgálatát. A szóvivő úgy véli: az elnök nem engedheti, hogy a hadsereg határozza meg az afganisztáni politikát. Mudzsáhid szerint Trumpnak be kellene jelentenie a csapatkivonást, nem pedig növelnie az ázsiai országban állomásozó katonák létszámát, ahogy azt eredetileg tervezte.

A felkelők szerint a “héják” megpróbálják majd meggyőzni Trumpot a háború meghosszabbításáról, ami azonban csak további amerikai veszteségekhez vezet. A tálibok azzal fenyegetőztek, hogy a “megszállás” folytatása esetén az Egyesült Államok ellenségeihez fordulnak segítségért. A levél Iránt és Oroszországot említette a lázadók támogatójaként. Az 1600 szavas üzenetben a tálibok hangsúlyozták: a csapatkivonásnak köszönhetően “véget érhetne egy örökölt háború”.

James Mattis amerikai védelmi miniszter hétfő este azt mondta, hamarosan véglegesíthetik és bejelenthetik az új afganisztáni katonai stratégiát. Ennek valószínűleg része lesz a csapatbővítés, amelynek szükségességéről Mattisnak a NATO-partnereket is sikerült meggyőznie. Ha a védelmi minisztérium első tervei nem változtak, akkor több ezer katona érkezhet új erőként Afganisztánba, ahol az utóbbi időben a táliboknak jelentős területeket sikerült megszerezniük. Jelenleg mintegy 8400 amerikai katona állomásozik az országban, miközben 2010-ben és 2011-ben még 100 ezer körül mozgott a létszámuk.

Ugyanakkor az elmúlt hetekben Trump újra fontolgatni kezdte az eredeti terv megváltoztatását. Felmerült a teljes csapatkivonás lehetősége, és az is, hogy biztonsági cégekkel és zsoldosokkal helyettesítik az amerikai katonákat.

Az oroszok hazaküldenék az amerikaiakat Afganisztánból

Az Egyesült Államok katonai fellépése nem járt eredménnyel Afganisztánban, ezért az amerikai fegyveres erőknek ki kell vonulniuk onnan – jelentette ki Zamir Kabulov afganisztáni orosz elnöki különmegbízott, a moszkvai diplomáciai tárca második ázsiai osztályának igazgatója az Izvesztyija című napilap hétfői számában közölt nyilatkozatában. Bővebben…

Kapcsolódó cikkünk: Az USA kezd belefáradni az afganisztáni háborúba

Forrás: MTI/APA/dpa/AP

Felkapott hírek

Friss hírek