Egymilliárd dollárba került Szerbiának a hőség

Az utóbbi évek átlagához képest körülbelül egymilliárd dollárral kevesebb haszonra számíthat a szerb mezőgazdaság az utóbbi hetek hősége és szárazsága miatt – hangsúlyozták mezőgazdasági szakértők a Danas című szerb napilap keddi mezőgazdasági összefoglalójában.

A számítások szerint az idei hozam 20 százalékkal lesz kisebb a megszokottnál. A mezőgazdaság a bruttó hazai termék (GDP) tíz százalékát teszi ki Szerbiában, ám ez az idei esztendőben nyolc százalékra csökkenhet – jelentette ki Milan Prostran mezőgazdasági szakember. Hozzátette: tavaly rekordévet zárt a mezőgazdaság, ezért nem a 2016-os eredményekkel hasonlítják össze az idei esztendőt, hanem az utóbbi évek átlagával.

Zarko Galetin agrárközgazdász szerint a szója szinte teljesen tönkrement, kivitelre az idén nem lehet számítani, míg egyelőre nem lehet tudni, mennyivel termett kevesebbet a kukorica, a cukorrépa és a napraforgó, az viszont biztos, hogy terméscsökkenéssel kell számolni.

A szakember szerint a szerb mezőgazdaságot a nem megfelelő mértékben kiépített védelmi rendszerek is befolyásolják. A jégvédelmi rendszerek és az öntözőrendszerek sokkal kisebb területen védik a földeket, mint például az Európai Unió országaiban. Míg az unió országaiban a megművelt földterületek mintegy 20 százalékán építettek ki öntözőrendszert, Szerbiában ez csupán 3 százalék, tette hozzá.

A becslések szerint a gyümölcstermesztők is hiánnyal számolhatnak az idén, a vártnál 100-120 ezer tonnával kevesebb lesz a termés. A legjobban a szilva sínylette meg a szélsőséges időjárást, körülbelül 80 százaléka tönkrement, de almából is csak fele annyi termett, mint tavaly. A szőlőt viszont a meleg és a szárazság csak annyiban érintette, hogy előbb kell szüretelni, a termés mennyisége nem tér el a megszokottól – írta a Danas.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Pristina, 2018. április 26.
Hashim Thaci koszovói elnök (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megbeszélést folytat Pristinában 2018. április 26-án. (MTI/EPA/Petrit Prenaj)

Koszovó elsődleges célja a teljes jogú EU-tagság elnyerése

Főként Koszovó európai integrációjáról, de a vízumliberalizációról és a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezéséről is tárgyalt csütörtökön Pristinában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Hashim Thaci koszovói elnök, s utóbbi leszögezte: Pristina számára továbbra is a teljes jogú európai uniós tagság elnyerése a legfontosabb cél.

Read More »
Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »