A Mercosur szerint Trump utalása veszélyt jelent Latin-Amerika stabilitására

A latin-amerikai államok egy részét tömörítő Mercosur szervezet elutasítja az erőszak alkalmazását Venezuelával szemben – közölte az argentin külügyi tárca szombaton, miután Donald Trump amerikai elnök egy katonai beavatkozást sem zárt ki a dél-amerikai állammal szemben.

A Buenos Aires-i minisztérium közlése szerint a Dél-amerikai Közös Piac (Mercosur) tagállamai számára a párbeszéd és a diplomácia a demokrácia fenntartásának egyedül elfogadható eszköze. A lemondás az erőszakról alapvető, kulcsfontosságú feltétele a demokratikus létezésnek mind az államokon belül, mind a nemzetközi kapcsolatokban – hangsúlyozta a tárca.

Az 1991-ben alapított Mercosur a múlt héten a demokratikus normák megszegésére hivatkozva határozatlan időre felfüggesztette Venezuela tagságát a szervezetben. Argentína, Paraguay, Uruguay és Brazília külügyminiszterei Sao Paulóban jelentették be a lépést, egyúttal felszólították Nicolás Maduro venezuelai elnököt, hogy engedje szabadon a politikai foglyokat, és adjon szabad utat a politikai átmenetnek.

Az argentin tárca ugyanakkor megállapította: az elmúlt napokban a venezuelai kormány és az alkotmányozó nemzetgyűlés által hozott döntések még inkább aláásták a válság rendezését szolgáló politikai párbeszéd lehetőségét. A minisztérium szerint Venezuelában növekedett az elnyomás, és a törvénytelen őrizetbe vételek száma, de a személyes szabadságjogokat is egyre inkább korlátozzák a hatóságok.

Kolumbia szintén állást foglalt egy esetleges amerikai katonai beavatkozás ellen. “Elutasítjuk a katonai eszközök és az erőszak alkalmazását a nemzetközi kapcsolatokban. Minden intézkedésnek békés jellegűnek kell lennie, és tiszteletben kell tartania Venezuela szuverenitását” – olvasható a bogotái külügyminisztérium közleményében. Kolumbia a caracasi vezetés egyik legélesebb bírálójának számít. Ugyanakkor a külügyi tárca hangsúlyozta: annak ellenére, hogy bár a jelen helyzetben nehéznek ígérkezik tárgyalásos úton békés rendezést elérni, Bogotá továbbra is ezt tartja a megfelelő módszernek.

Ricardo Luna perui külügyminiszter hasonló nyilatkozatot tett. Szerinte az erőszakkal való fenyegetés, akár bel-, akár külföldről jön, ellentétes a venezuelai demokrácia helyreállításának céljával, de a világszervezet alapszerződésével is.

A caracasi kormány példátlan háborús uszításnak minősítette és visszautasította Donald Trump utalását egy esetleges katonai beavatkozásra, amely veszélyt jelent Latin-Amerika stabilitására is. A venezuelai vezetés szerint egy évszázada nem érte ehhez fogható fenyegetés a dél-amerikai országot. Jorge Arreaza venezuelai külügyminiszter a közleményt külföldi diplomaták, köztük Lee McClenny amerikai nagykövet jelenlétében olvasta fel.

Donald Trump helyi idő szerint péntek este a New Jersey-ben lévő golfklubjában újságíróknak úgy nyilatkozott: Venezuelát illetően “sokféle megoldás” van asztalon, köztük “szükség esetén a katonai is”.

A súlyos belpolitikai és gazdasági válság sújtotta Venezuelában folyamatosak az utcai tüntetések, amelyekben a biztonsági erők beavatkozása miatt április eleje óta legalább 120-an haltak meg, több mint kétezren pedig megsebesültek.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/TASZSZ/Reuters/AP/APA

Felkapott hírek

Friss hírek

eu usa_1371

Németország a szabadkereskedelem mellett érvelt

Tovább kell erősíteni az utóbbi évtizedekben kifejlődött nemzetközi kereskedelmi rendszert, és mindenkinek be kell látnia, hogy a piacok nyitottságával és a kereskedelem szabadságával jár a legjobban - mondta pénteken Peter Altmaier német gazdasági miniszter az amerikai védővámokkal kapcsolatban.

Read More »
eu_orosz

Az EU nekimegy Oroszországnak a mérgezéses ügy miatt

Az európai uniós állam- és kormányfők kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóján elfogadott zárónyilatkozat szerint "nagyon valószínű", hogy Oroszország a felelős Szergej Szkripal egykori orosz kettős ügynök és lánya március eleji angliai megmérgezéséért. A találkozón több uniós tagállam is bejelentette, hogy orosz diplomaták kiutasítását fontolgatja.

Read More »