Most éppen Maduro bosszantja Trumpot

Nicolás Maduro venezuelai elnök az alkotmányozó nemzetgyűléshez intézett csütörtöki beszédében azt mondta, hogy szeretne tárgyalni az országát szankciókkal sújtó Donald Trump amerikai elnökkel, de szárazon tartja a puskaport bármiféle agresszió esetére.

Maduro utasította az országa külügyminiszterét, Jorge Arreazát, hogy szervezzen meg telefonbeszélgetést vagy személyes találkozót Donald Trumppal. Utóbbira az ENSZ Közgyűlésének szeptember 20-i ülésén kerülhetne sor New Yorkban.

“Ha annyira érdekli Venezuela, itt vagyok, én vagyok a vezetője annak, ami felé érdeklődést mutat” – hangsúlyozta a politikus. “Donald Trump úr, itt a kezem” – mondta a szocialista elnök, hozzátéve, hogy szeretne olyan szoros kapcsolatban állni az Egyesült Államokkal, mint Oroszországgal.

Maduro a békítő szavak után figyelmeztette Trumpot, hogy országa “fegyverrel a kezében” válaszol minden agresszióra. A venezuelai vezető azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy ő állt a vasárnapi valenciai fegyveres lázadás hátterében.”Venezuela sohasem adja meg magát, ezt az amerikai birodalomnak tudnia kell” – tette hozzá a politikus.

Washington szerdán szankciókkal sújtott nyolc venezuelai tisztségviselőt az alkotmányozó nemzetgyűlés tevékenységében játszott szerepük miatt. Az Egyesült Államok a múlt héten a diktátornak bélyegezte Madurót, július végén pedig az alkotmányozó nemzetgyűlési választásokban szerepet játszó 13 venezuelai tisztségviselő ellen hozott büntető intézkedéseket.

Az Európai Unió fontolóra vette szankciók bevezetését Venezuelával szemben és megkezdte a tárgyalásokat a tagállamokkal ennek lehetőségéről – közölte Catherine Ray, az Európai Unió külügyi szolgálatának szóvivője. Bővebben…

Csütörtökön Trump elmondta, hogy megtárgyalta a venezuelai problémát Mike Pence alelnökkel és több neves nemzetbiztonsági tanácsadóval. Pence vasárnap Kolumbiába utazik, ahol a Maduróval szembeni nyomásgyakorlás lesz a fő téma.

Eközben a venezuelai elnök csütörtökön elismerte az 545 tagú alkotmányozó nemzetgyűlést országa teljhatalmú politikai intézményeként. Maduro először jelent meg a testület ülésén. “Az állam fejeként alárendelem magamat az alkotmányozó nemzetgyűlés hatalmának” – szögezte le beszédében. “Azért jöttem, hogy elismerjem teljhatalmát, amely szuverén, eredeti és fenséges.”

Az ellenzéki bojkott mellett megválasztott alkotmányozó nemzetgyűlést számos ország bírálta. A kritikusok úgy vélik, hogy a testület Maduro újabb kísérlete hatalma kiterjesztésére, az elnök szerint azonban a belpolitikai és gazdasági válság sújtotta Venezuela egyetlen esélye a béke és jólét biztosítására.

Kapcsolódó cikkünk: Megvan a venezuelai alkotmányozó nemzetgyűlés első áldozata

Forrás: MTI/AP/Reuters/AFP

Felkapott hírek

Friss hírek