Egy kanadai diplomata is halláskárosodást szenvedett Kubában

Egy Kubában szolgálatot teljesítő kanadai diplomata is halláskárosodást szenvedett – jelentette be csütörtökön az ottawai kormány, miután előző nap Washingtonban közölték, hogy az Egyesült Államok havannai nagykövetségén több amerikai diplomatát hasonló károsodás ért.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője szerdai sajtóértekezletén jelentette be, hogy a washingtoni kormány kiutasított két kubai diplomatát az Egyesült Államokból, mert a havannai amerikai nagykövetség több munkatársánál bizonyos fizikai tünetek jelentkeztek.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Havanna erre reagálva bejelentette: vizsgálja az amerikai vádat, de “Kuba soha nem engedné meg, hogy a területén bármilyen akciót hajtsanak végre akkreditált diplomaták vagy családtagjaik ellen.

A CNN hírtelevízió meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva “akusztikus támadásokról” beszélt, s azt vélelmezte, hogy nem érzékelhető, hanghatáson alapuló szerkezeteket helyezhettek el a diplomaták lakásaiban, s ezek okozhatták a súlyos halláskárosodásokat, és akár a többi tünetet is.

Az ottawai kormány egyik szóvivője, Brianne Maxwell azt mondta csütörtökön: a kanadai tisztségviselők “tudják, hogy szokatlan tünetek jelentkeznek a Havannában dolgozó kanadai és amerikai diplomáciai személyzet tagjai és családtagjaik körében”.

Mindkét kormány kutatja ennek okát, azonban a kanadai hatóságoknak nincs okuk azt feltételezni, hogy a kanadai turistákat is érheti ilyen károsodás – tette hozzá a szóvivő.

Forrás: MTI/AP/dpa

Felkapott hírek

Friss hírek

Fotó: Shanghai Daily

A kínaiaknak újra meg kell tanulniuk spórolni

Hosszú évekig a közgazdászok és a politikai döntéshozók üdvözölték a kínaiak hajlandóságát a megtakarítások felhalmozására. Sokak szerint többek között a háztartások alacsony adóssága az oka annak, hogy nem kell félni egy esetleges pénzügyi összeomlástól a világ második legnagyobb gazdaságában. Most azonban úgy tűnik, Kína egyik legnagyobb gazdasági ereje döntő gyengeséggé válik.

Read More »