Az EU még nem mondott le a líbiai menekülttáborok felállításáról

A civil szervezetek földközi-tengeri mentőmunkájának szabályozása, valamint az együttműködés a líbiai parti őrséggel júliusban és augusztusban megfékezte az olaszországi partokra érkezők számát, és az olasz kormány szeptemberben megkezdi a líbiai táborok felállításának ütemezését – jelentette az olasz sajtó csütörtökön.

Júliusban 51,5 százalékkal kevesebb menedékkérő érkezett Olaszországba mint a tavalyi év ugyanezen hónapjában, augusztus első tíz napjában pedig 76 százalékkal érkeztek kevesebben mint tavaly augusztus ugyanezen időszakában.

A római belügyminisztérium honlapján naponta közölt adatok azt mutatják, hogy az utóbbi hetekben megfékezett migráció következményeként az idén januártól Olaszországba érkezett több mint 95 ezer ember 3,4 százalékkal kevesebb a tavalyi év ugyanezen periódusában érkezetteknél.

A Corriere della Sera úgy ítéli meg, hogy Marco Minniti olasz belügyminiszter “receptje” eredményes volt: a civil szervezetek munkáját szabályozó magatartási kódex, valamint a római kormány folyamatos együttműködése Líbiával pillanatnyilag megfékezte a menedékkérők érkezését. A líbiai parti őrség egyre több csónakot tartóztat fel, s a Líbia és Olaszország partjai között tengerbe veszett emberek létszáma is csökkent.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A Corriere della Sera hangsúlyozza viszont, hogy a migrációs hullám akármikor újraindulhat és “hamarosan elszabadulhat a pokol”. A statisztikákat elemezve a napilap rámutat, hogy az embercsempészek akár hetekig is képesek vissztartani az emberekkel teli csónakokat, hogy utána több ezer embert egyszerre tegyenek tengerre. Ez történt június utolsó napjaiban, amikor egyszerre több mint 12 ezer ember érkezett az olaszországi partokra. A római belügyminisztérium ezt követően vezette be a magatartási kódexet.

Az Il Sole 24 Ore gazdasági napilap értesülései szerint a római kormány a líbiai helyzet nehézségei ellenére sem mondott le az észak-afrikai partokon tervezett regisztrációs központokról.

Ehhez mindenekelőtt a líbiai intézmények és jogrendszer megerősítése szükséges, amelyhez az EU 47 millió eurós finanszírozást biztosít. A táborokat működtető  Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) képviselőivel Angela Merkel német kancellár csütörtökön egyeztet, az olasz kormány delegációja pedig szeptemberben Tripoliban már a táborok felállításának ütemezéséről tárgyal.

A napilap szerint a líbiai fél nemzeti szuverenitása megsértésének tartja a táborok felállítását, de az olasz fél finanszírozással és munkahely-teremtéssel kecsegteti Tripolit.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Angela Merkel német kancellár (j) és Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtóértekezletet tart a berlini kancellári hivatalban 2018. január 17-én. (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Összecsapott Merkel és Kurz menekültügyben

A német és az osztrák kormány egyetért abban, hogy a migrációs válság megoldásához elengedhetetlen az uniós külső határ védelme és a menekültek támogatása helyben, a hazájuk közelében, a menekültek EU-n belüli elosztását szabályozó kvóták ügyét viszont eltérően ítélik meg.

Read More »
brexit_640

Juncker tárt karokkal várja vissza a briteket az EU-ba

Nem lehet akadálya, hogy az Egyesült Királyság végül tagja maradjon az Európai Uniónak, amennyiben a britek esetleg meggondolják magukat - jelentette ki szerdán Strasbourgban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, hozzáfűzve, ha nem is így történik, szeretné, hogy a szigetország egyszer visszatérjen az EU-ba.

Read More »