Tillerson máris tompítja Trump szavait Észak-Korea ügyében

Észak-Korea nem jelent közvetlen fenyegetést, “az amerikaiak nyugodtan alhatnak” – jelentette ki Rex Tillerson amerikai külügyminiszter szerdán.

Donald Trump amerikai elnök kedden “olyan tűzzel és haraggal” fenyegette meg Phenjant, amilyet még soha nem látott a világ, ha Észak-Korea tovább fenyegeti az Egyesült Államokat. Tillerson máris megpróbálta elvenni az elnök szavainak élét és rámutatott, hogy ez nem jelenti azt, hogy az Egyesült Államok lépéseket tesz a katonai beavatkozás irányába.

Trump azért fogalmazott így, hogy az erős nyelvezetet Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor világosan megértse, mert úgy tűnik, hogy a diplomatikus beszédből nem ért.

Tillerson éppen Malajziából tart Washingtonba, és repülőgépét Guam szigetén töltik fel újra üzemanyaggal, s nem sokkal oda érkezése előtt nyilatkozott újságíróknak. Észak-Korea szerdán éppen Guamot fenyegette meg rakétacsapással, válaszul Trump nyilatkozatára.

Tillerson arra az álláspontra helyezkedett, hogy nincs szükség új stratégiára Phenjannal szemben, a jelenlegi amerikai megközelítés működik, s Észak-Korea retorikája azért lett durvább és hangosabb, mert egyre jobban érzik a nemzetközi nyomásgyakorlás hatásait.

Ezzel párhuzamosan a német kormány önmérsékletre szólított fel, s aggodalmát fejezte ki a konfliktus retorikai eszkalációja miatt. Martin Schäfer külügyi szóvivő szerint a további kardcsörtetés és katonai lépések nem oldják meg a kialakult helyzetet. Nyugalomra szólított fel Peking is, a kínai külügyminisztérium közleményében minden felet felszólított, hogy tartózkodjanak minden olyan megnyilvánulástól és lépéstől, amely súlyosbíthatja a válságot, s igyekezzenek békés úton rendezni a phenjani nukleáris fegyverkezése miatt kialakult konfliktust.

Forrás: MTI/Reuters/AP/AFP

Felkapott hírek

Friss hírek

Fotó: Shanghai Daily

A kínaiaknak újra meg kell tanulniuk spórolni

Hosszú évekig a közgazdászok és a politikai döntéshozók üdvözölték a kínaiak hajlandóságát a megtakarítások felhalmozására. Sokak szerint többek között a háztartások alacsony adóssága az oka annak, hogy nem kell félni egy esetleges pénzügyi összeomlástól a világ második legnagyobb gazdaságában. Most azonban úgy tűnik, Kína egyik legnagyobb gazdasági ereje döntő gyengeséggé válik.

Read More »