Sorban ítélik el az ellenzéki polgármestereket Venezuelában

A venezuelai legfelsőbb bíróság kedden elrendelte a caracasi Chacao városrész ellenzéki polgármesterének a letartóztatását. A venezuelai fővárosnak ebben a kerületében korábban heves tiltakozások zajlottak a népszerűtlen Nicolás Maduro elnökkel szemben.

A taláros testület közleménye szerint a bíróság alkotmányjogi kamarája 15 hónap börtönre ítélte Ramon Muchachót, akit egyúttal fel is mentett polgármesteri tisztségéből. A kilenc órás tárgyalást a volt polgármester távollétében tartották meg, Muchacho hollétéről egyelőre nem tudni.

A vádak szerint Muchacho a bíróság korábbi utasítása ellenére engedélyezte a kormányellenes tüntetéseket a kerületében. A hatóságok azt is a terhére rótták, hogy nem távolíttatta el az aktivisták által emelt barikádokat és úttorlaszokat.

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint Muchacho olyan ellenzéki polgármesterek sorába tartozott, akiket a caracasi vezetés korábban figyelmeztetett, hogy börtönbüntetés terhe mellett akadályozzák meg a kormányellenes tiltakozókat az útakadályok építésében.

Muchacho email üzenetében azt írta: azért lett elítélve, mert tette a dolgát, biztosította a békés tüntetéshez való törvényes jogot, illetve a venezuelaiak politikai és polgári jogait. Hozzátette: “nehéznek ígérkeznek az elkövetkező órák számára”.

A legfelsőbb bíróság a múltban hasonló eljárásokban 13 polgármester bűnösségét állapította meg, akik közül háromra szintén 15 havi szabadságvesztést rótt ki. A kormány bírálói szerint ezek az ítéletek mutatják, hogy a törvényszék nem más, mint a kormányzó venezuelai szocialista párt kezének a meghosszabbítása.

A legfelsőbb bíróság döntése mindössze pár nappal azt követően született, hogy megkezdte működését a Maduro elnök által létrehozott új alkotmányozó nemzetgyűlés. Az ellenzék szerint ugyanakkor Maduro, akinek igen alacsony a támogatottsága, az új testület révén akarja megőrizni elnöki hatalmát.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/TASZSZ

Felkapott hírek

Friss hírek

Fotó: Shanghai Daily

A kínaiaknak újra meg kell tanulniuk spórolni

Hosszú évekig a közgazdászok és a politikai döntéshozók üdvözölték a kínaiak hajlandóságát a megtakarítások felhalmozására. Sokak szerint többek között a háztartások alacsony adóssága az oka annak, hogy nem kell félni egy esetleges pénzügyi összeomlástól a világ második legnagyobb gazdaságában. Most azonban úgy tűnik, Kína egyik legnagyobb gazdasági ereje döntő gyengeséggé válik.

Read More »